Στο τελευταίο τεύχος του Lucky Peach με αφιέρωμα στο φαγητό του δρόμου υπάρχει ένα θέμα για το λουκάνικο και τις διαφορετικές μορφές του σε κάθε πολιτισμό και κάθε σημείο της γης, από τις εστίες των πανεπιστημίων σε κυριλέ μεγαλουπόλεις μέχρι τις αυτοσχέδιες ψησταριές στις φαβέλες και σε συνοικίες της Αφρικής. Στο άρθρο που ξεκινάει με αναφορά στην Οδύσσεια και στην γίδα που ψήνεται στα κάρβουνα γεμιστή με αίμα και λίπος, οι Ryan Healey και Peter Meehan γράφουν για την πρώτη φορά που εμφανίστηκε το λουκάνικο στον Όμηρο. Βέβαια, σε ολόκληρο αφιέρωμα 178 σελίδων δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό θέμα για το καλύτερο street food του κόσμου (το σουβλάκι), αλλά ΟΚ.

Το λουκάνικο σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης:

Sausage-sizzle

Merguez frites
Στο Παρίσι, στη Μονμάρτη και στο Μαρέ, φτιαγμένα από αρνίσιο κρέας με κύμινο, μέσα σε μπαγκέτα ή ψωμάκι , με τηγανητές πατάτες στην κορυφή. Τρώγεται από το απόγευμα μέχρι το βράδυ [λέει στο άρθρο].

Porilainen

Λουκάνικα Βιέννης
Frankfurter: από χοιρινό, δηλαδή, βρασμένο σε ζεστό νερό, με μερικές φέτες μαύρο ψωμί, το λεπτότερο και πιο πικάντικο burenwurst με συνοδεία μπέικον, το kasekrainer φτιαγμένο με 20% τυρί μέσα σε μακρόστενο ψωμάκι με τρύπα σαν τούνελ, μαζί με μουστάρδα και κέτσαπ.

pigs-in-a-blanket

Danger dog
Μεταμεσονύκτιο σάντουιτς απ’ το Σαν Φρανσίσκο με λουκάνικο τυλιγμένο σε μπέικον που στο Σαν Ντιέγκο το λένε Τιχουάνα Ντογκ, στην Τιχουάνα το λένε Χοτ Ντογκ Εστίλο Σονόρα, στην Αριζόνα το λένε Σονόρα Ντογκ και αλλού είναι γνωστό ως Mission Dog, Border Dog ή πιο συνηθισμένα Danger Dog. Τρώγεται μέσα σε ψωμάκι με τηγανητές πιπεριές και κρεμμύδια σε φέτες μαζί με μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα και μερικές φορές σάλτσα Thousand Island.

Nuernberg_Drei_im_Weckla_001

Sundae
Προφέρεται σούν-νταε και είναι κορεάτικη λιχουδιά, δηλαδή ένα λουκάνικο με αίμα γουρουνιού, λαχανικά και λεπτά noodles μέσα σε χοιρινό έντερο. Το ψήνουν στον ατμό, το κόβουν φέτες και μετά το βουτάνε σε σάλτσα τσίλι [gochu-jang]. Συνοδεύεται από συκώτι και πνευμόνι στον ατμό και μερικές φορές από λάχανο, μέσα σε μπολ, σαν  σούπα. Τρώγεται τη νύχτα.

mummydogs_227

Porilainen
Φοιτητική ανακάλυψη και σπεσιαλιτέ στην πόλη Πόρι της Φινλανδίας. Λουκάνικο με κρεμμύδι, σε μπουκιές, μέσα σε ψωμάκι μαζί με πίκλες, ωμά κρεμμύδια, τσιπς και σάλτσες [κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα].

img_3851

Currywurst
Το χαρακτηριστικό αηδιαστικό βερολινέζικο πιάτο [και του Αμβούργου], κατά τον Gideon Lewis-Kraus που γράφει γι’ αυτό. Υπάρχει η επιλογή «με ή χωρίς», εννοώντας μόνο του ή με συνοδεία εντοσθίων. «Ο μόνος λόγος που σταμάτησαν να το τρώνε μαζί με εντόσθια», γράφει, είναι επειδή κάποτε υπήρχε έλλειψη και δεν μπορούσαν να βρουν». Κατά τ’ άλλα, είναι χοιρινό λουκάνικο , ψημένο ή τηγανητό, κομμένο σε φέτες, πλημμυρισμένο στην κέτσαπ, και πασπαλισμένο με κάρι και πάπρικα.

img_3315 img_0518

Drei im Weggla
Προϊόν με προστατευμένη ονομασία προέλευσης από το 2003 το μικροσκοπικό λουκάνικο Nuremberg roastbratwurst με μαντζουράνα και σκόρδο, είναι το κλασικό λουκάνικο της Νυρεμβέργης. Σερβίρονται τρία μαζί, μέσα σε ψωμάκι, με μπόλικη μουστάρδα.

Salchipapas
Από τη Λίμα στο Περού, λουκάνικο και πατάτες –το λουκάνικο κομμένο σε μπουκιές και ανακατεμένο με τις πατάτες- με σάλτσα rosada, δηλαδή κέτσαπ και μαγιονέζα μαζί.

Taishi Xiangchang
Πρόστυχου μεγέθους κόκκινα ταϊβανέζικα λουκάνικα, πικάντικα και γεμάτα λίπος. Σερβίρονται ολόκληρα, ψημένα, ή κομμένα σε κομμάτια μέσα σε δύο στρώματα βρασμένου ρυζιού, μαζί με πίκλες λαχανικών και σάλτσα τσίλι. Τη νύχτα.

Hubers-Burenwurst Frikandel1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA frikandel

Pelsevong
Κατά λέξη σημαίνει «βαγόνι λουκάνικου» και εννοεί τα σταντ που πουλούν χοτ ντογκ στην Κοπεγχάγη και επίσης τα ροζ μακριά λουκάνικα που είναι πιο μεγάλα από το ψωμάκι που τα συνοδεύει. Μαζί με μουστάρδα και κέτσαπ.

Boerewors
Λουκάνικα από διάφορα κρέατα, από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κυνήγι, με μπόλικα πικάντικα μυρωδικά [με μια χαρακτηριστική μυρωδιά που οι νοτιοαφρικάνοι αναγνωρίζουν ως braai] και αρκετό λίπος και αλάτι που ψήνονται σε σχάρες πάνω από κάρβουνα και σερβίρονται μόνα τους, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Σε όλη τη Νότια Αφρική.

Moroccan merguez
Λουκάνικο Μαρόκου από αρνίσιο κρέας με κύμινο, πάπρικα και μάραθο. Η μερίδα έχει δέκα λουκάνικα μεγέθους χοντρού δάχτυλου και σερβίρεται μαζί με khobz, το στρογγυλό μαροκινό ψωμί. Ξεχωριστά, ή μέσα στο ψωμί, σαν σάντουιτς. Μαζί με πικάντικη χαρίσα και σάλτσα ντομάτας. Μετά τη δύση του ήλιου.

Mutura
Κενυάτικη λιχουδιά από μέρη του ζώου που δεν είναι και τόσο επιθυμητά, όπως τα πνευμόνια, τα νεφρά και άλλα εντόσθια, τα οποία ανακατεύονται με αίμα και γίνονται λουκάνικα μέσα στο έντερο του ζώου, βράζονται και μετά ψήνονται στα κάρβουνα μέχρι να γίνουν κριτσανιστά. Σερβίρονται κομμένα σε φέτες ή ολόκληρα μέσα σε ψωμάκι μαζί με kachumbari, μια σάλτσα από ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι. Από κατσίκα ή αγελάδα.

brian_pylsa blood-sausage-yukhoe-kwangjang-market-seoul Bacon Wrapped Fried Hot Dog by Cleo Coyle 3038803848585604235

Cachorro quente
Ένα βραζιλιάνικο χοτ ντογκ από μαλακό ψωμάκι και βραστό μοσχαρίσιο λουκάνικο, αλλά με έξτρα υπερπαραγωγή: ντομάτες, καλαμπόκι, κομματάκια μπέικον, κιμάς μοσχαρίσιος, πουρές πατάτας, αυγά ορτυκιού, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, τριμμένο τυρί, batata pahla (ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες). Όλα μαζί ή επιλογή.

Sausage sizzle
Το μάλλον βαρετό χοτ ντογκ της Αυστραλέζικης ηπείρου, από φτηνό, λεπτό, ψημένο λουκάνικο, από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, μέσα σε λευκό ψωμάκι, με ψημένα κρεμμύδια και σάλτσα ντομάτας. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Pylsa
Ισλανδικό λουκάνικο από αρνίσιο κρέας με κομμάτια χοιρινού ή μοσχαρίσιου λίπους, πιο μακρύ και πιο λεπτό από του αμερικάνικου χοτ ντογκ που τρώγεται μέρα και νύχτα [οι οποίες στην Ισλανδία είναι το ίδιο και το αυτό] και μπορείς να βρεις παντού. Ο Κλίντον έφαγε ένα λίγες μέρες πριν κάνει το τριπλό μπαϊπάς και ο ιδιοκτήτης του πάγκου έδωσε σε ένα χοτ ντογκ το όνομά του [περιέχει μόνο ψωμί και μουστάρδα για να είναι χωρίς λιπαρά]. Τρώγεται βρασμένο με ψωμάκι στον ατμό και μουστάρδα κέτσαπ μαγιονέζα, ωμά ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τηγανητά κομματάκια κρεμμυδιού.

Orka hesir
Απ’ το Xinjiang της Κίνας. Μακριά, ανοιχτόχρωμα αρνίσια λουκάνικα γεμισμένα με κρέας, καρδιά, συκώτι και ρύζι με κρεμμύδι, αλάτι, τσίλι και κύμινο, που σερβίρονται βρασμένα, μαζί με πνευμόνι αρνιού και αχνιστό ζωμό.

Frikandel
Το ολλανδικό λουκάνικο του δρόμου από κρέατα κοτόπουλου, χοιρινού, αγελάδας και μερικές φορές και άλογου που μοιάζει με κεμπάπ [δεν είναι μέσα σε έντερο] που βράζεται και μετά τηγανίζεται και σερβίρεται μόνο του ή σε σπέσιαλ έκδοση με κρεμμύδι και τις γνωστές σάλτσες συν κέτσαπ με κάρι.

Pigs in a blanket
Από Ρωσία, Ουκρανία, το sosika v testye είναι ένα λουκάνικο που μεταφράζεται «λουκάνικο στη ζύμη», και είναι αυτό ακριβώς: ένα λουκανικοπιτάκι με χοιρινό λουκάνικο που πολλές φορές περιέχει και κοτόπουλο ή μοσχάρι. Για πρωινό ή μεσημεριανό.

Choripan
Αργεντίνικο λουκάνικο, με ίσα μέρη λίπους και κρέατος που σερβίρεται μέσα σε γαλλικό ψωμάκι με chimichurri (σκορδάτη σάλτσα μαϊντανού), λάχανο τουρσί και ωμά κρεμμύδια. Τη νύχτα, μετά από μια ξέφρενη βραδιά κραιπάλης, φαίνεται το ιδανικό φαγητό. Το πρωί είναι απλά ένα γλυκό μπαγιάτικο ψωμάκι γεμάτο λίγδα από το λουκάνικο που είναι τούρμπο από λίπος και μαραμένα συνοδευτικά.

Completo
Από τη Χιλή, βοδινό λουκάνικο, βραστό, σε ψωμάκι με συνοδεία ψιλοκομμένης ντομάτας και αβοκάντο, μαζί με μαγιονέζα [el italiano, από το χρώμα των συνοδευτικών που θυμίζουν την ιταλική σημαία]. Και σε πλήρη έκδοση, με λιωμένο τυρί, πράσινη σάλτσα, μπέικον, ξινολάχανο.

111221015671 125038892_86c120d372_o 194_merguez01_1 7ed76e76e9d27d20549c1610483b59744a00ff23
img_97231

Kanom Tokyo
Ταϊλανδέζικο, θυμίζει κρέπα με βραστό χοιρινό λουκάνικο με κρέμα καρύδας, sai pueak [σάλτσα από κολοκάσι], σάλτσα τσίλι, αυγό και άσπρο πιπέρι. Τη νύχτα.

Dirty water dog
Τα Νεοϋορκέζικα χοτ ντογκ από μοσχαρίσιο λουκάνικο και τα γνωστά συνοδευτικά του χοτ ντογκ. Κλασικό και ακαταμάχητα γοητευτικό.

Tunnbrodsrulle
Χοιρινό λουκάνικο και γαριδοσαλάτα σε lavash [πίτα] με μαγιονέζα, πιπερίες και πουρέ πατάτας. Στη Σουηδία, μετά το κλαμπ.

Mortadella sandwich
Ένα μεγάλο κομμάτι ζεστή μορταδέλα από χοιρινό κρέας, λεπτοκομμένη σε φέτες, με μία πολύ γενναία δόση λιωμένου ζεστού τυριού μέσα σε μαλακό ιταλικό ψωμάκι. Από το Σάο Πάολο. Δεν είναι ακριβώς λουκάνικο, αλλά δεν πειράζει.