Βλέποντας τις εικόνες του πλάσματος που η φαντασία του Magneto ονόμασε Mr Kalamaris, αναδύονται μνήμες από καλά κρυμμένους εφιάλτες σε συνδυασμό με μια νοσταλγία για τη χαμένη παιδικότητα. Ή τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το πρότζεκτ που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Απριλίου στο ArtWall Project Space και εντάσσεται στην εκδήλωση Fashion Room Service, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Fresh Hotel Athens στις 9 Απριλίου, στο πλαίσιο του back to Athens 2014.

Ρωτήσαμε τον γραφίστα και creative art director Magneto να μας πει περισσότερα.

ozon_raw-mrkalamaris_magneto-artwall4 PC31009850 (2) PC310170 P1020154 PC310088

Μπορείς να μας εισάγεις στη φιλοσοφία του ArtWall Project Space;
Το art wall είναι ένας καθρέφτης πάνω στον οποίο ο καλλιτέχνης βλέπει την αντανάκλασή του, αφού ωστόσο έχει μεσολαβήσει η δημιουργική διαδικασία. Ο χώρος της γκαλερί παραδίδεται στους συμμετέχοντες για να τον επαναπροσδιορίσουν δημιουργώντας μια προσωρινή δική τους πραγματικότητα.

Παρουσίασε μας τον κύριο Καλαμάρη. Ποιος είναι και τι συμβολίζει;
Ο κύριος Καλαμάρης συστήνεται μέσα από μια σειρά φωτογραφημένων installations, τα οποία παραπέμπουν σε επεισόδια από την καθημερινότητα αλλά και την εσωτερική ζωή του. Πρόκειται για μια περσόνα που αναλαμβάνει να εξωτερικεύσει, έστω με τρόπο ιδιόρρυθμο, την αίσθησή μου για τη ζωή – για τις σχέσεις, την οικογένεια, τα όνειρα και τα σχέδια που συγκροτούν έναν μικρόκοσμο. Και αν συμβολίζει κάτι, τότε αυτό είναι η διαφορετικότητα -στην όψη, στην συμπεριφορά- και η ομοιότητα σε ό,τι αφορά τις ψυχικές μας περιπέτειες.

Μοιράσου μαζί μας τις σκέψεις σου εκείνη τη μέρα που η ιδέα του συγκεκριμένου πρότζεκτ σου ήρθε πρώτη φορά στο μυαλό.
Περπατούσα και σκεφτόμουν κάτι που με βασάνιζε επί μέρες, ένα από τα πάνω κάτω γνωστά υπαρξιακά που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς. Κι επειδή δεν είμαι πολύ καλός με τα λόγια, ακόμη κι όταν μιλάω μόνο στον εαυτό μου, αναρωτήθηκα πώς θα ήταν να δοκιμάσω να μεταμορφώσω τα ερωτήματά μου σε εικόνες χρησιμοποιώντας τα εργαλεία με τα οποία αισθάνομαι άνετα.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι του Mr Kalamaris και ποιοι οι δικοί σου;
O κύριος Καλαμάρης είναι πολύ γενναίος – άλλωστε ξέρει πως είναι φανταστικό πρόσωπο. Ο δικός μου μεγαλύτερος φόβος, μάλλον ανησυχία κι όχι φόβος, έχει να κάνει με το τέλος: όταν έρθει το τέλος θα ήθελα να με βρει με αξιοπρέπεια και όχι λιωμένο σε ένα κρεβάτι.

Πες μου τι είναι για σένα το back to Athens ως θεσμός και πώς αισθάνεσαι που αποτελείς μέρος του.
Χαίρομαι που πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν μέσα στην πόλη άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια αγάπη για κάποια πράγματα. Σε ό,τι με αφορά, έχω έναν λόγο ιδιαίτερο να αισθάνομαι καλά που συμμετέχω διότι όταν δημιούργησα τον κύριο Καλαμάρη δεν είχα σκεφτεί πως θα είχε αυτήν τη συνέχεια.

Δώσε μου τρεις χαρακτηρισμούς για την καλλιτεχνική κίνηση στην Αθήνα και την Ελλάδα εν γένει του 2014.
Δυο έχω να σου πω: Πλούσια, αλλά τις περισσότερες φορές μέτρια.

Ποιες είναι οι βασικές σου καλλιτεχνικές επιρροές και την καλλιτεχνική αύρα ποιας πόλης του εξωτερικού απολαμβάνεις περισσότερο, όταν ταξιδεύεις;
Είναι πάρα πολλές. Αντλώ επιρροές από διαφορετικά κινήματα και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Θα έλεγα ότι κυρίως με ενδιαφέρει ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, παρόλο που δεν ξέρω εάν έχω καταφέρει να τον αποκωδικοποιήσω και να τον ερμηνεύσω με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο. Όσο για τις πόλεις, μου αρέσει περισσότερο το Λονδίνο, ίσως γιατί εκεί έχω ζήσει πιο έντονα τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μου αρέσει ο κόσμος στο Λονδίνο, βρίσω ότι οι άνθρωποι είναι λίγο πιο χύμα κι έχει τύχει να βρεθώ σε έκθεση όπου άγνωστοι μεταξύ μας άνθρωποι συζητούσαμε για τα έργα, ορισμένοι μάλιστα με απόλυτη σοβαρότητα, αλλά μακριά από κάθε σοβαροφάνεια, πριν πάμε όλοι μαζί να χορέψουμε σε κάποιο κλαμπ. Υπήρχε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, μαζί με γνήσιο, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την τέχνη.

PC31009850 (2) PC310373 PC310238 PC310090

Να υποθέσω ότι αγαπάς το έργο του Μάθιου Μπάρνι.
Δεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσει η δουλειά του Μάθιου Μπάρνι.

Μίλησέ μου λίγο για το άλλο «παιδί» σου, το online περιοδικό Ladies & Gents. Τι το ξεχωριστό μπορεί να βρει ο επισκέπτης εκεί;
Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Είναι αυτό που με κάνει να νιώθω καλά και ελεύθερα, γιατί ο μοναδικός στόχος του είναι η δική μου ευχαρίστηση. Και μέσα από αυτήν ακριβώς την ευχαρίστηση καταφέρνω να ξαναβρώ την καλλιτεχνική μου ταυτότητα που είχα χάσει δουλεύοντας στα ελληνικά περιοδικά τα τελευταία χρόνια. Το Ladies & Gents είναι ένα website που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αντί για τις τάσεις. Στη μόδα, αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι ο λόγος που γίνονται τα πράγματα. Και θέλω να τα παρουσιάζω με έναν τρόπο αισθητικά ενδιαφέροντα και ιδιαίτερο. Θέλω επίσης οι συνεντευξιαζόμενοι να μιλάνε για τους ίδιους μέσα από την δουλειά τους και θέλω να συστήσω νέους δημιουργούς που θεωρώ ότι κάνουν αξιόλογη δουλειά.

Μr Kalamaris
Σύλληψη – Φωτογραφίες – Κείμενο – Μουσική: Magneto
ARTWALL Project Space (Σοφοκλέους 26, Αθήνα)
Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Απριλίου
Διάρκεια: 3-21 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 16.00 – 21:00, Σάββατο 12:00 -16:00

Κείμενο: Αλέξανδρος Διακοσάββας