Χτυπάω το κουδούνι μου ανοίγει την πόρτα ο Λάκης  ένας εκ των δύο αδερφών Ιωνά που είναι μεγαλύτερος, ενώ ο Άρης ψήνει ελληνικό στην κουζίνα. Πρόκειται για δύο αδέρφια που παίζουν μουσική σε αίθουσες όπως η Family Business στη Νέα Υόρκη, Palais de Tokyo στο Παρίσι, και στα γραφεία του Artrocker Magazine στο Λονδίνο. Διοργανώνουν το Lustlands festival κάθε χρόνο, κάνουν εικαστικές εκθέσεις, εκδίδουν το περιοδικό Lust και φτιάχνουν ταινίες.

Κάθε μήνα διοργανώνουν πάρτι με ζωντανές εμφανίσεις στα γραφεία τους. «Τα συγκροτήματα που παίζουν στα πάρτι επιλέγονται από τον Δημήτρη Κοτσέλη, ο οποίος παίζει και στους Microondas, είναι σκηνοθέτης, κάναμε μαζί τη φωτογραφία και το μοντάζ στην ταινία, είναι πολύ στενός μας συνεργάτης», λένε. «Σε κάθε πάρτι έρχονται τρία τέσσερα συγκροτήματα και μας λένε ότι θέλουν να παίξουν. Οι μπάντες γουστάρουν πάρα πολύ να παίζουν εδώ και έχουν παίξει σχεδόν όλοι από παλιούς, The Boy, Victory Collapse, My Wet Calvin, μέχρι πολύ φρέσκα πράγματα. Δύο συγκροτήματα, μάλιστα, έκαναν το πρώτο τους λάιβ.

the callas (6)

Κάνουν χίλια δυο πράγματα, ανάμεσα σε ταινίες, περιοδικά, δίσκους, εικαστικές εκθέσεις, διοργανώνουν και το δικό τους μουσικό-εικαστικό φεστιβάλ. «Στο Lustlands Festival, όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν βοηθάνε σε όλα. Θα βοηθήσουν να στηθεί , θα παίξουν μουσική, θα μαγειρέψουν. Είναι πολύ ωραίο όλο αυτό.. Το ότι θα αράξεις, θα πιεις τις μπύρες σου, θα κάνεις το μπάνιο σου. Το εικαστικό ενδιαφέρον είναι ότι άλλος παίζει στο κοτέτσι, άλλος στις λεμονιές, τραβιέται ο άλλος στο μποστάνι που έχει κολοκυθάκια. Όλα γίνονται DIY, με πολύ λίγα μέσα και με μηδέν budget αλλά ο στόχος μας είναι πάντα το αποτέλεσμα να είναι  χίλια τα εκατό επαγγελματικό».

Η πρώτη ταινία τους με το όνομα του φεστιβάλ Lustlands προβλήθηκε πρόσφατα, ενώ η δεύτερη που ετοιμάζουν δεύτερη διαδραματίζεται στην Ύδρα, στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, στα σφαγεία. «Έτσι όπως φαίνεται το πράγμα θα είναι λίγο πιο σκοτεινή, μάλλον ασπρόμαυρη, έχει αρκετά στοιχεία από την πρώτη, φανταζόμαστε ότι θα έχει κάποια εξέλιξη, σεναριακά, πρακτικά και σκηνοθετικά. Αυτή τη στιγμή κάνουμε πρόβες με τα παιδιά».

Το κομμάτι Anger από το νέο άλμπουμ τους συμπεριλαμβάνεται στο cd του τελευταίου τεύχους του αγγλικού περιοδικού Mojo, την επιμέλεια του οποίου έκανε ο Nick Cave. Το Am I Vertical που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε παραγωγή του Jim Sclavunos έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Έξω κυρίως. «Ο Sclavunos μας είδε σε ένα λάιβ που κάναμε στο Λονδίνο για το περιοδικό Artrocker κι αμέσως μετά το λάιβ μιλήσαμε, γούσταρε και μας πρότεινε να παίξουμε τότε με τους Grideman. Μιλήσαμε μετά το λάιβ, κρατήσαμε επαφή και σε κάποια φάση του είπαμε να σου στείλουμε ένα ντέμο που έχουμε με καινούρια τραγούδια από τον καινούριο δίσκο. Τα άκουσε τα γούσταρε. Από την εμπειρία της φωτογράφισης καταλάβαμε ότι είναι ένα παιδί του δρόμου καθαρά, είναι άνθρωπος που έχει ζήσει στο δρόμο και ξέρει να φιλτράρει και δουλεύει με τον ένστικτο».

the callas (2)

Οι Callasettes είναι κοπέλες που συνεργαζόμαστε χρόνια, δεν είναι πάντα οι ίδιες. Κάθε φορά που δοκιμάζουμε κάτι τέτοιο είναι πολύ ιδιαίτερο, ευχαριστιόμαστε τις διαδικασίες και τις πρόβες εδώ, καθόμαστε τέσσερις πέντε ώρες, τρώμε πίνουμε, παίζουμε μουσική. Κάναμε στο KooKoo ένα ακουστικό σετ, ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχουμε κάνει, οι Callasettes συμμετείχαν πρώτη φορά τόσο πολύ, έκαναν φωνητικά πολλά, με χορογραφία. Θα το ξανακάνουμε όλο αυτό, γιατί αξίζει ο κόσμος να το δει.

Έχουν κάνει λάιβ όπου μπορείς κανείς να φανταστεί κανείς, σε εκκλησίες, διαμερίσματα, πλοία, γκαλερί, βουνά, τουαλέτες. «Το πιο περίεργο λάιβ που έχουμε κάνει είναι σίγουρα αυτό στη βάρκα, στα πλαίσια μίας εικαστικής έκθεσης στο Λονδίνο. Σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον αν βρίσκαμε έναν άνθρωπο που να έχει μια βάρκα σαν αυτές που βλέπεις σε Λονδίνο και Αμστερνταμ. Μέσα στη βάρκα ήμασταν εμείς, o Νίκος Αγγλούπας και ο άνθρωπος που οδηγούσε τη βάρκα. Ήταν η εποχή που ντυνόμαστε superman. Καταχείμωνο και η βάρκα να προχωράει μέσα στο βράδυ, εμείς να ακουγόμαστε από μακριά και ο κόσμος να έχει βγει στα παράθυρα και στη γέφυρα του καναλιού και να κοιτάει…

AM-I-VERTICAL-WEB.jpg

Στις 7 Μαρτίου είναι το επόμενο πάρτι του Lust
Στις 26 Μαρτίου θα παίξουν στο  White Trash festival στο Βερολίνο.
Στις 31 Μαρτίου θα γίνει παρουσίαση του δίσκου στην Αγγλία.
Ο δίσκος τους Am I vertical? κυκλοφορεί από την Inner Ear.

www.facebook.com/thecallasofficial

Κείμενο: R2-D2
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν