Το πλαστικό σπίτι έγινε για λίγο μόδα τη δεκαετία του ’60, τουλάχιστον σε πειραματική φάση και ως δείγμα σε εκθέσεις, αλλά πουθενά δεν ευδοκίμησε στην πράξη. Αυτό το μοναδικό σπιτάκι που εμφανίστηκε το 1961 στο Λένινγκραντ ήταν κατασκευασμένο αποκλειστικά από πλαστικό. Ήταν δυόροφο, με τον πρώτο όροφο μόνο για τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, ενώ ο δεύτερος, που ήταν για κατοικία, βρισκόταν σε ύψος 2,20 μέτρων. Δυστυχώς δεν κατοικήθηκε ποτέ, ο μόνος λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να πειραματιστούν με τα μοντέρνα –τότε- υλικά και να εξετάσουν την αντοχή τους. Το πείραμα πρέπει να πήγε καλά, γιατί μετά από τρία χρόνια άρχισαν να χρησιμοποιούν πλαστικό στα υλικά οικοδομών και στα μέσα της δεκαετία του ’60 κατασκεύασαν ένα πενταόροφο πλαστικό κτίριο στη Μόσχα. Παρόλο που το σπιτάκι δεν κατοικήθηκε ποτέ, το πείραμα έγινε θέμα σε πολλά περιοδικά κι εφημερίδες της εποχής, σοβιετικά και ξένα.

plastichouse001-10 plastichouse001-11 plastichouse001-12 plastichouse001-6 plastichouse001-7 plastichouse001-8

Το σπιτάκι του Λένινγκραντ έμεινε στη θέση του για τρία χρόνια και μετά άρχισε να φθείρεται. Στη συνέχεια κάποιοι βάνδαλοι μπήκα μέσα και το κατέστρεψαν και τελικά η δήμος κατεδάφισε ό,τι απέμεινε και το πάταξε στα σκουπίδια.

Δεν ήταν το πρώτο που φτιάχτηκε από πλαστικό, είχε εμφανιστεί ένα «σπίτι του μέλλοντος» στην Ντίσνεϊλαντ το 1957, ενώ ακολούθησαν κι άλλα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 σε ολόκληρο τον κόσμο.

plastichouse001-16 plastichouse001-15 plastichouse001-13 plastichouse001-5

Στην Ελλάδα πλαστικά φουτουριστικά σπιτάκια από φάιμπεργκλας (ενισχυμένη χημική ρητίνη).σχεδίασε και κατασκεύασε ο Νικόλας Ξάστερος τη δεκαετία του ’70, αλλά ατύχησε γιατί άλλαξε η νομοθεσία που ίσχυε για τα λυόμενα και δεν βγήκαν ποτέ σε μαζική παραγωγή.

greekfuturo (3)

από εδώ