Βρίσκοντας τυχαία τις πολύ ωραίες φωτογραφίες της Anastasia Rudenco από την Ελάτμα, το χωριό με τα ιδρύματα στη Ρωσία, σε εντυπωσιάζει το θέμα και οι εικόνες των ανθρώπων που όταν κοιτάξεις προσεκτικά καταλαβαίνεις ότι είναι «κρυμμένοι» από την κοινωνία. Μετά διαβάζεις το συγκλονιστικό κείμενο που τις συνοδεύει και σκέφτεσαι ότι είναι λίγες οι πολιτισμένες κοινωνίες στον κόσμο.

Διάβασε και αυτό. Ολόκληρο το άρθρο τις επόμενες μέρες.

«Αυτή είναι η ιστορία του χωριού Ελάτμα. Είναι ένα όμορφο χωριό αλλά η ζωή εδώ επικεντρώνεται στα έξι ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες σε διαφορετικές ηλικίες και σε διαφορετικά στάδια. Ζουν σε αυτά από τη γέννησή τους μέχρι το θάνατό τους επειδή οι γονείς τους τούς εγκατέλειψαν ή τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να τους μεγαλώσουν. Χρησιμοποιώ τη λέξη ‘παράδεισος’ επειδή ήταν ένας ασφαλής κήπος με αναμάρτητους ανθρώπους όπως είναι και οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Στη ρώσικη κοινωνία δεν μπορείς να δεις ανθρώπους με αναπηρίες επειδή συνήθως είναι κρυμμένοι σε αγροτικά μέρη όπως την Ελάτμα. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς τους και την κοινωνία. Στέλνονται σε ορφανοτροφεία λες και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις τους. Ακόμα και σήμερα, οι γονείς που περιμένουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ενθαρρύνονται να τα παρατήσουν σε ιδρύματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 30% αυτών των παιδιών να δίνονται σε ιδρύματα και να χάνουν κάθε επαφή με τους δικούς τους. Το 90% των παιδιών με σύνδρομο Ντάουν μεγαλώνουν σε ορφανοτροφείο και το 40% από αυτά πεθαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο. Στην Ελάτμα αυτά τα παιδιά ζουν σε ένα νοσοκομείο που ονομάζεται Σπίτι του Ελέους, εκεί καταλήγουν τα πιο πολλά βρέφη με ειδικές ανάγκες και πεθαίνουν πριν τελειώσει η βρεφική τους ηλικία. Παρόλα αυτά, τα μεγαλύτερα παιδιά αντιμετωπίζουν κι άλλο ένα πρόβλημα.

p08_a p11-1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και του ’80 οι σοβιετικοί ψυχίατροι έκαναν λάθος διαγνώσεις για σχιζοφρένεια ή ολιγοφρένεια [ένας δικός τους όρος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται] σε πολλά παιδιά. Ορφανά από προβληματικές οικογένειες που έχουν στερηθεί την αγάπη και την φροντίδα για μεγάλες χρονικές περιόδους παρουσιάζουν συναισθηματικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες. Σε αυτά τα παιδιά συχνά μπορεί να διαγνωσθεί λαθεμένα «πνευματική καθυστέρηση». Στα ορφανά παιδιά με δυσκολίες στην ομιλία ή ιδιαίτερη συμπεριφορά μπορούν να διαγνωσθούν «ανωμαλίες». Οι λαθεμένες διαγνώσεις οδηγούν σε καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και επηρεάζουν το μέλλον τους.

Στη σύγχρονη Ρωσία εξακολουθούν να γίνονται λαθεμένες διαγνώσεις και τελευταία παρουσιάζεται ξανά αύξηση στις περιπτώσεις «παιδιών με πνευματική καθυστέρηση». Περίπου το 25-30% των περιπτώσεων είναι λάθος διαγνώσεις. Οι διευθυντές των ορφανοτροφείων προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά με «μαθησιακά προβλήματα» για να πάρουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις [να σημειωθεί ότι μέσα στα ορφανοτροφεία μπορεί να δημιουργηθεί πραγματικό πρόβλημα στα παιδιά. Τα περισσότερα καταλήγουν με αληθινές διαταραχές].

Η αλλαγή αυτών των διαγνώσεων αργότερα είναι πρακτικά αδύνατες, στερώντας σε αυτά τα παιδιά τις περισσότερες από τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μεταφερθούν σε ιδρύματα για ενήλικες όταν μεγαλώσουν. Στην Ελάτμα απλά μεταφέρονται από το ένα κτίριο στο άλλο. Οι πιο πολλοί ενήλικοι ασθενείς στα «ιδρύματα» της Ελάτμα είναι θύματα λάθος διαγνώσεων. Δυστυχώς, το μέλλον των ασθενών εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους γιατρούς και τους υπεύθυνους των ιδρυμάτων. Συνήθως είναι απλά πρόσωπα που σέβονται και φοβούνται οι ασθενείς [χωρίς καμία εκπαίδευση].

p13 Paradise / Elatma OLYMPUS DIGITAL CAMERA p009 OLYMPUS DIGITAL CAMERA p008 p07a p07-1 Patients walk in the forest nearby the village. Summer of 2012. p05 p04 p03 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Paradise / Elatma p_09 girlfriends p_01 Paradise / Elatma p_04 The psycho-neurological boarding area for men p_05_2 p_08 beauty ball vid OLYMPUS DIGITAL CAMERA p14p06

Οι τρόφιμοι των ιδρυμάτων αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της μεγάλης δόσης φαρμάκων που παίρνουν για τεράστια χρονικά διαστήματα και την σωματική και σεξουαλική βία που συχνά αναγκάζονται να υποστούν. Δεν μπορούν να εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους ή να κάνουν παιδιά. Οι γυναίκες των ιδρυμάτων συχνά εξαναγκάζονται σε εκτρώσεις ή στείρωση. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή επειδή, με τόσα που έχουν στερηθεί, δεν έχουν συνείδηση των δικαιωμάτων τους».

Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο facebook: https://www.facebook.com/grekamag
Ακολούθησε το ΓΚΡΕΚΑ στο instagram: http://instagram.com/grekamag