Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν

aggelona (2) aggelona (3) aggelona (4)

«Βορειοδυτικά της ιστορικής καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς ένας παραδοσιακός οικισμός περιμένει να σας εντυπωσιάσει με την ηρεμία και την απλότητά του. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα Αγγελώνα δόθηκε από το ναό των Αγγέλων που κτίστηκε περίπου το 1300 -1400 μΧ. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 214 μέτρων και απέχει από την Σπάρτη περίπου 80 χιλιόμετρα». [http://aggelona.blogspot.gr/]

Τελευταίο σαββατοκύριακο Αποκρεών μας βρίσκει στην πανέμορφη Μονεμβασιά, που όμως δε φημίζεται για τα αποκριάτικα έθιμά της. Μεταξύ ήλιου και βροχής και χωρίς να έχουμε καταφέρει να πετάξουμε χαρταετό αποφασίζουμε να επισκεφθούμε για πρώτη φορά ενα μικρό χωριό, την Αγγελώνα.
Όταν φτάσαμε, ο ντόπιος πληθυσμός φαινόταν μικρός και σχετικά νωθρός. Τα μεγάφωνα είχαν στηθεί από νωρίς, δεν χόρευε όμως κανένας και στην κεντρική πλατεία του χωριού καιγόταν, σύμφωνα με την παράδοση, ένας γιγάντιος κορμός δέντρου.
Επιβεβαιώνοντας τις διακηρύξεις του blog, η Αγγελώνα έμοιαζε ειδυλλιακή και ήρεμη, μέχρι που κάποια στιγμή οι κάτοικοι πήραν τα νταούλια στα χέρια τους, στάθηκαν γύρω από τη φωτιά και, χωρίς φόβο και πάθος, άρχισαν να βροντοφωνάζουν σε υψηλό τόνο και ένταση ότι «ο Τρωικός ο πόλεμος είχε με αφορμή τον ψώλο»!
Με αφορμή (και άλλοθι) το Τριώδιο οι κάτοικοι της Αγγελώνας διάλεξαν την Καθαρά Δευτέρα για να αναβιώσουν επάξια πανάρχαια έθιμα και να θέσουν ξανά τις βάσεις για τη δημοφιλέστερη ιστορία όλων των εποχών. Ο Αχιλλέας και οι λοιποί ήρωες εμφανίζονταν στο τραγούδι τους όπως δεν τους έχετε φανταστεί.
Συνέχισαν με τα γνωστά αποκριάτικα τραγούδια όπως «ανέβηκα στην πιπεριά» ή «πώς το τρίβουν το πιπέρι», με αγαπημένους πρωταγωνιστές παντρεμένες, νιές, γριές, παπάδες.
Σε όλη τη διάρκεια, οι κινήσεις τους ήταν αργές αλλά μελετημένες – άνθρωποι κάθε ηλικίας έβαφαν το πρόσωπό τους με κάρβουνο, χαμογελούσαν πονηρά και έβαζαν στο χορό τους μικρούς, ηλικιωμένους, νοικοκυρές και ανυποψίαστους τουρίστες.
Το γλέντι κράτησε περισσότερο απ’ όσο αντέξαμε. Οι εικόνες ήταν δυνατές, η διάθεση διονυσιακή και το γλέντι τρικούβερτο. Καλή αντάμωση στην Αγγελώνα, εκεί όπου η παράδοση, χωρίς εκπτώσεις, ζει και βασιλεύει!

Ι.Ζ

[Το πρώτο μέρος του έπους εδώ]

aggelona (5) aggelona (6) aggelona (7) aggelona (8) aggelona (9)

aggelona (10) aggelona (11) aggelona (12) aggelona (13) aggelona (14) aggelona (15) aggelona (16) aggelona (17) aggelona (18) aggelona (19)