Πες μας δύο λόγια για σένα.
Είμαι η Μαρία Όλγα Βλάχου και είμαι Αrt Director. Δούλεψα πολλά χρόνια στην διαφήμιση σαν art director και λίγο πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση αποφάσισα vα παραμείνω free lancer Art director και έτσι βρήκα τον χρόνο να φτιάξω και να ασχοληθώ με δικό μου σχεδιαστικό  project brand που είναι το POSTFOLK.

IMG_9253

Τι είναι το Postfolk και τι ακριβώς περιλαμβάνει;
To Postfolk είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο art & design project. Eίναι επμνευσμένο από την ελληνική λαϊκή παράδοση. Στην ουσία είναι ψηφιακό κέντημα. Σχεδιάζω και απομονώνω μοτίβα έργων λαϊκής παράδοσης και τα τοποθετώ σε ένα νέο εικαστικό πλαίσιο και καμιά φορά στο κενό! Σαν designPOSTFOLK έχω κάνει κάποια προϊόντα όπως ποδιές μαγειρικής, μαξιλάρια , τώρα μόλις μια τσάντα και έπονται και άλλα πολλά. Σαν art- POSTFOLK έχω φτιάξει πολλά prints, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται από την www.elenimarneri.com, τα οποία έχουν «μαγικές «δυνάμεις μια και χρησιμοποιώ τον αρχετυπικό συμβολισμό της ελληνικής παράδοσης και γνώσεις προσωπικές για τη δύναμη του χρώματος. Π. χ. τα παγώνια είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο αιώνιας ένωσης και προστασίας, το δέντρο της αφθονίας είναι παγκόσμιο σύμβολο ευημερίας. Όλα αυτά με μια πολύ μοντέρνα εικαστική ματιά, έτσι που κανείς κοιτάζοντάς τα χάνει την εικόνα της λαϊκής κουλτούρας και απλά βλέπει κάτι που ναι μεν του είναι οικείο σαν μνήμη αλλά πολύ καινούριο σαν εικόνα. Το POSTFOLK αυτήν την περίοδο κάνει συνεργασίες με το SOLO (www.archshop.gr) για τον σχεδιασμό  υφασμάτων επενδύσεως κρεβατιών και κουρτινών και με την ελληνική εταιρεία www.bo2.gr μόλις ολοκληρώθηκε μια συνεργασία εικαστικής επένδυσης της Resort collection 2014 που ονομάζεται «FOLKCEAN». Οπότε, το μότο μου είναι συνεργασίες, συνεργασίες, συνεργασίες. Η ισχύς εν τη ενώσει.

rose_craft_5
discofolk3 discofolk2_0 discofolk11623723_620019494700692_1706256310_n

Πώς σου ήρθε η ιδέα;
Ήθελα πάντα να κάνω κάτι που έχει σχέση με τον πολιτισμό και την μνήμη. Δουλεύοντας σαν art director για το Λαογραφικό Μουσείο της Ορεστιάδας μου κίνησαν το ενδιαφέρον όλα αυτά τα αδιανόητης αισθητικής χειροτεχνήματα και οι στολές. Με αφετηρία αυτό και την επιθυμία μου να ασχοληθώ σχεδιαστικά με κάτι δικό μου που να μπορεί να μεταλλάσσεται και να τυπώνεται γεννήθηκε το Postfolk.

Από πού εμπνέεσαι και ποιες είναι οι επιρροές σου;
Eμπνέομαι από την τέχνη σε όλες τις μορφές, τη μόδα, τα μουσεία εν γένει, είτε αυτά αφορούν λαϊκές παραδόσεις είτε όχι, τους σκανδιναβούς designers που εξυμνούν την δική τους λαϊκή παράδοση, τους συνεργάτες μου, τους φίλους μου, τον αγαπημένο μου, την φύση, τα βιβλία μου, την γιαγιά μου. Γενικά με συναρπάζουν οι καλές ιστορίες είτε είναι εικαστικές είτε λεκτικές.

Διάλεξε τα δύο πιο αγαπημένα σου αντικείμενα από την συλλογής σας.
Είναι όλα αγαπημένα πολύ Θα πω τα πιο πρόσφατα: τη ριχτή ζακέτα της συλλογής FOLKCEAΝ της ΒΟ2 https://www.facebook.com/BO2apparel, το κρεβάτι που φτιάχνεται αυτή την στιγμή που μιλάμε με την εταιρία SOLO και επίσης λατρεύω να κρατάω την tote bag που φτιάχνω τώρα για την έκθεση IT’ S ALL SO SOUVENIR TO ME στο MATALOU AT HOME στις 5/6/2014 είναι τα εγκαίνια σας περιμένουμε όλους θα είναι μια μεγάλη γιορτή για το design. https://www.facebook.com/ItsAllOhSoSouvenirToMe

DSC_0285 DSC_0270 DSC_0224DSC_0691 DSC_0591_0 under_my_skin_frame
DSC_0608

Ποιες είναι οι εντυπώσεις της γιαγιάς; Της αρέσουν;
Δυστυχώς, η γιαγιά μου δεν ζει. Αν ζούσε είμαι σίγουρη ότι θα ήταν πολύ περήφανη. Γιατί η αγάπη για το κέντημα ήταν κάτι πολύ δικό της και μεγαλώνoντας μαζί της με επηρέασε όσο τίποτε άλλο. Η δουλειά μου αυτή είναι και απολύτως αφιερωμένη στη γιαγιά και σε όλες εκείνες της γυναίκες που πέρασαν χρόνια από την ζωή τους κεντώντας και προσπαθώντας να βρούνε την χαρά και αυτό που σήμερα ονομάζουμε προσωπικό χώρο, το ζεν μας, στα χρώματα, στα σύμβολα και στην χειροτεχνεία.

Τι ονειρεύεσαι για το Postfolk και τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από εσάς;
Ονειρεύομαι πολλές συνεργασίες με διάφορα brands είτε ελληνικά είτε ξένα που έχουν κοινό όραμα, έναν χώρο που εμπνέει για να εκτεθεί το POSTFOLK σαν τέχνη- design project και του εύχομαι να ταξιδέψει γρήγορα, να ανακατευτεί με άλλες φολκ κουλτούρες και να μεταφέρει μαζί του όλη αυτήν την μαγεία της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Γιατί αυτό που το χαρακτηρίζει είναι «Το μέλλον ενός πολύ δικού μας παρελθόντος»

Πού μπορούμε να κλικάρουμε για να το βρούμε;
Στο postfolk.gr και στο facebook να κάνετε like if you like: https://www.facebook.com/POSTFOLK

Συνέντευξη: Μίνα Καλογερά