Για τον Θεοφύλακτο η πόλη είναι ένα τεράστιο πλατό. Κάνει μία ταινία σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη γειτονιά του και τα παιδιά που τα ρούφηξε ο δρόμος. Η ταινία βραβεύτηκε και ο Θεοφύλακτος το έκανε τριλογία. Αν είχε τα λεφτά, θα το έκανε σειρά.

1956821_10203225869145988_574580558_o

Ποιο είναι το θέμα της ταινίας;
Το θέμα της ταινίας »Prince of streets» είναι ο δρόμος και οι διάφορες δυναμικές που αναπτύσσουν οι χαρακτήρες που ζουν και κινούνται σ’ αυτόν. Χαρακτήρες που είτε δεν έχουν άλλη διέξοδο, είτε εκεί βρίσκουν μια ομάδα – παρέα  την οποία αντικαθιστούν με την οικογένεια – με λίγα λόγια κάπου όπου μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Η ένταξη σ’ ένα κοινωνικό σύνολο αλλά και η επιβίωση μέσα σ’ αυτό το ιδιαίτερο και περιθωριοποιημένο περιβάλλον.

Η ταινία είναι τριλογία, πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε;
Μετά την πρώτη ταινία και την έκθεση της στο κοινό αποφάσισα ότι έχω και άλλα να πωγια το συγκεκριμενο θέμα. Τόσο σε επίπεδο τεχνικής αρτιότητας όσο και σε επίπεδο ιστορίας και χαρακτήρων. Αν είχα λεφτά θα το έκανα σειρά.

Γιατί επέλεξες αυτό το θέμα;
Ο Δρόμος, οι οπαδοί, τα ναρκωτικά, ο κόσμος της γειτονιάς είναι μια πραγματικότητα που με σημάδεψε από την τρυφερή ηλικία με εικόνες και περιστατικά. Επίσης στο εξωτερικό αυτός ο κόσμος έχει και φωνή και κοινό, ενώ στην χώρα μας διαπιστώνω πως μια τέτοια φωνή στον κινηματογράφο δεν υπάρχει. Θέλησα να μιλήσω γι’ αυτόν τον κόσμο μέσα απο αυτές τις ταινίες και να του δώσω κινηματογραφική υπόσταση αλλά και να τον ξορκίσω σαν ένα κακό δαίμονα. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην γειτονιά μου αλλά και σ’ όλα τα παιδιά που έχουν εθιστεί σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής και ο δρόμος τους ρούφηξε την ζωή.

1620618_10203225866545923_1269918053_n

Ποια ήταν η πρόκληση σκηνοθετικά;
Συνήθως σε τέτοιες ταινίες, κρίνoντας κυρίως από αυτά που βλέπω στο εξωτερικό, πρέπει να απεικονίσεις τον κόσμο αυτόν ρεαλιστικά. Σε επίπεδο παραγωγής λοιπόν το να στήσεις μια γειτονιά , έναν μικρόκοσμο χρειάζεται μεγάλο αριθμό ατόμων. Μετά είναι το ζήτημα της γλώσσας. Πως θα ακουστεί η καθημερινή αργκό σωστά στο κινηματογραφικό έργο χωρίς να γίνει η ταινία cult ή υπερβολική; Αυτό το τελευταίο με δυσκόλεψε πολύ στην σωστή αναπαραγωγή του ύφους και της ατμόσφαιρας του κόσμου αυτού. Τελικά νομίζω πως στην τρίτη ταινία είμαστε συνεπείς στο είδος.

Ποιες είναι οι επιρροές σου, κινηματογραφικά και όχι μόνο;
Φυσικά τα hood movies ή αλλιώς το ταινίες είδους crime , drama με background το αστικό τοπίο. Urban staff δηλαδή. Αγαπημένες μου ταινίες, La haine, Rumble Fish, Mean Streets, Wolf, Warriors κ.α.

Μίλησέ μου για τους συντελεστές της ταινίας.
Αυτές τις ταινίες δεν θα τις είχα ολοκληρώσει αν δεν είχα την βοηθεία και την συνεργασία ενός πολύ μεγάλου αριθμού συνεργατών και παιδιών. Αριθμός τριψήφιος αλλά που δεν μπορώ να ορίσω. Στο τεχνικό κομμάτι με βοήθησαν, στη φωτογραφίας ο Σπύρος Στεριώτης , ο Αλέξανδρος Σμαραγδής και ο Ηλίας Μανεσιώτης. Στον ήχο ο Ηρακλής Βλαχάκης, ο Τάσος Κωνσταντόπουλος και ο Γιάννης (Dee Spair) Γκρέτσικος. Το crew των ηθοποιών είναι πραγματικά τεράστιο αλλά στους κεντρικούς ρόλους θα δούμε τον Ερρίκο Σαρλάνη, τον Παναγιώτη (Nast) Παρτσάλη, την Σαμάρα (Sami Mo) Μοχαμεντ τον Τάσο (T.B. L.a.w.) Μπινεμπάουμ. Στις μουσικές με έχει βοηθήσει πραγματικά όλη η hip hop σκηνή της Ελλάδος με την οποία και διατηρώ άριστες σχέσεις και με παραγωγές τους, ντύνουν τις ταινίες ο Eversor, o RSN και ο ED GAIN.

1904253_10203225867985959_1576856194_n

Πες μου για τη μουσική της ταινίας-γιατι η συγκεκριμένη;
Εγω άκουγα μέχρι και να τελειώσω το λύκειο rock αλλά όταν αποφάσισα να γυρίσω τις ταινίες το hip hop ήταν το κυρίως άκουσμα στους δρόμους. Διάφορες παρέες στις πλατείες από τα κινητά τους άκουγαν αυτό το είδος μουσικής. Έτσι ασχολήθηκα με αυτό και ανακάλυψα ένα θησαυρό. Μπορεί η rock σκηνη στην Ελλάδα να έχει συρρικνωθεί αλλά μια άλλη ανθίζει και την αντικαθιστά μουσικά και στοιχουργικά επάξια. Το hip hop. Υπάρχει φυσικά υπερπληθώρα ακουσμάτων και θέλει υπομονή και ψάξιμο να βρεις τα διαμάντια αυτού του είδους. Όταν τα ανακάλυψα ήταν μονόδρομος.

Ένας νέος δημιουργός στην Ελλάδα έχει ευκαιρίες να εκφραστεί;
Εάν το κυνηγήσει πολύ, ναι. Αν φυλάει κατουρημένες ποδιές ακόμα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο ειδικά αν διαλέξεις ένα είδος που το κατεστημένο θεωρεί »μη εμπορικό». Στην Ελλάδα μπουζουκοφέρνουμε ανελέητα σε όλα τα επίπεδα.

Δυσκολεύτηκες οικονομικά να φτιάξεις την ταινία;
Οι ταινίες έγιναν όλες με μηδαμινά έξοδα και κυρίως βοήθεια από φίλους και συνεργάτες. Με αυτήν την έννοια δεν δυσκολεύτηκα γιατί δεν ξόδεψα. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για όλους. Θα ηθελα στο μέλλλον να έχω κάποια χρήματα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και είναι κάτι που κυνηγάω στις επόμενες δουλειές μου.

Τι βραβεία έχει πάρει η ταινία;
Το »prince of streets» η πρώτη ταινία της τριλογίας συμμετείχε στο 5ο Digi Festival της Δράμας στο Argo Film Festival στον Βόλο και σε δυο φεστιβαλ στην Αμερική. Η δεύτερη ταινία ΄΄Prince of streets 2 High school» ήταν υποψήφια για βραβείο καλύτερης ταινίας στο Argo Film Festival στον Βόλο και συμμετείχε σε διάφορα δυαδικτυακά φεστιβαλ, ενώ η τρίτη τώρα ξεκινάει να ταξιδεύει.

POSTMPGL07m
Φωτο: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Τι είναι για σένα η πόλη;
Ένα τεράστιο πλατώ.

Τι σου αρέσει να κάνεις στην πόλη σου, πού τριγυρνάς;
Πιο παλιά σύχναζα στην πλατεία της περιοχής μου μέχρι τα ξημερώματα. Πλέον απλά δουλεύουμε και ετοιμάζουμε το επόμενο project.

Τι θα άλλαζες στην πόλη σου;
Αν μιλάς για την Νέα Σμύρνη, θα καταργούσα τις άδειες καθισμάτων που δίνει ο Δήμος στις καφετέριες, έναντι ενοικίου, πάνω στην πλατεία, γιατί στερούν ζωτικό χώρο από τα νέα παιδιά.

Θα μπορούσες να ζήσεις στην επαρχία;
Φυσικά αν και θα μου έλειπαν τα πολιτιστικά δρώμενα ενός αστικού κέντρου.

Θα έφευγες στο εξωτερικό;
Μόλις ολοκληρώσω ένα κύκλο εργασιών και σπουδών πολύ πιθανό. Το σκέφτομαι έντονα ειδικά τις μέρες που η δουλειά είναι πεσμένη.

POSTMPGL06m POSTMPGL04
Φωτο: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;
Να μπορέσω να δημιουργήσω με διαφορετικούς όρους. Όρους εξωτερικού.

Τι σε χαλαρώνει στην καθημερινότητά σου;
Μια καλή ταινία.

Έχεις κάποιο αγαπημένο στίχο, τραγούδι, φράση, βιβλίο που σε εκφράζει σαν προσωπικότητα;
»Ι write my own script», Quentin Tarantino.