Κάθε Τετάρτη βράδυ το Barley Cargo εκτός από τις άπειρες μπίρες που σερβίρει, έχει και ένα ιδιαίτερο live με εναλλακτική κρητική μουσική. Ο Γιώργος Αλεβίζος παίζει ούτι, ο Πέτρος Σαρηδάκης λύρα, ο Άγγελος Παπαδάτος κοντραμπάσο και ο Κώστας Καλατζής κρουστά. Είναι μια παρέα που πειράζει τα κρητικά ακούσματα και δημιουργεί μία βραδιά έκπληξη όπου ο κόσμος περνάει τέλεια! Μιλήσαμε με τον Πέτρο για μουσική, Κρήτη και Κρητικούς.

Kritiki Vradia 9

Είσαι από την Κρήτη;
Ναι, είμαι από το Ηράκλειο, αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα και οι σπουδές μου είναι στην Αθήνα. Η επαφή μου με την Κρήτη είναι μέσω DNA. Οι γονείς μου είναι από την Κρήτη, τα καλοκαίρια μου τα πέρασα στην Κρήτη και τώρα πλέον περνάω πολύ καιρό εκεί.

Πώς είναι το αθηναϊκό κοινό;
Είναι τελείως διαφορετικό το κοινό εδώ. Στην Κρήτη οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, γιατί από χωριό σε χωριό διαφέρουν τα ακούσματα. Ξέρουν τι ακριβώς ακούνε και με τι διασκεδάζουν. Στην Αθήνα είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα, παίζουμε πυρρίχιο σκοπό και όλα πάνε κατ’ ευχήν. Γενικά ο κόσμος το αληθινό το καταλαβαίνει και περνάει καλά, είτε είναι κρητικό είτε ηπειρώτικο.

Τι ιδιαίτερο έχει η μουσική σας;
Είμαστε μια παρέα φίλων που δεν παίζουμε κρητικά με τον συνηθισμένο τρόπο, έχουμε πειράξει λίγο τα κρητικά τραγούδι α είναι πιο progressive. Το περιτύλιγμα είναι λίγο πιο εύπεπτο. Κάνουμε ένα κρητικο-έντεχνο πράγμα που ροκάρει, κάνουμε καινούρια πράγματα και ο κόσμος ανταποκρίνεται, όπως βλέπεις. Οι καταβολές μας δεν είναι μόνο από την Κρήτη, οπότε τα συνδυάζουμε και βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που άκουσες. Και κάθε φορά έχουμε να δείξουμε και κάτι καινούριο σαν έκπληξη και ο κόσμος έρχεται και περνάει καλά.

Γιατί όλοι οι Κρητικοί έχουν μούσια;
Η Κρήτη πενθεί μία ζωή για τους αδικοχαμένους. Είτε για το 1821, είτε για την άλωση της Πόλης, είτε για το ’40, την κατοχή. Το πένθος είναι μόνιμο πλέον. Είναι το πώς μεγαλώνεις. Μεγάλωσα με ανθρώπους που τηρούσαν την παράδοση, που φορούσαν μπότες, στιβάνια, είχαν γένια.

Πώς σου φαίνεται που όλοι αφήνουν μούσια τελευταία;
Είναι σημεία των καιρών. Εγώ δεν έχω βέβαια μούσι λόγω μόδας, αλλά λόγω άποψης και φιλοσοφίας.

Μαντινάδες γράφεις;
Εγώ προσωπικά όχι. Στην Κρήτη έχουμε πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με την ποίηση και την μαντινάδα, οι λεγόμενοι μαντιναδολόγοι. Ο στίχος στην Κρήτη ανθεί.

Τι σου αρέσει στην Αθήνα που δεν σου αρέσει στην Κρήτη;
Στην Αθήνα πηγαινοέρχομαι. Στην Κρήτη όλα είναι απλά, από το πού θα πας να διασκεδάσεις, μέχρι το πού θα φας. Η διασκέδαση είναι οι αυτοσχέδιες παρέες σε σπίτια, τα οποία από το πουθενά μπορεί να γεμίσουν κόσμο και να παίζουν μουσική μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Δεν χρειάζεται να πας κάπου συγκεκριμένα για να διασκεδάσεις. Και όπου και αν πας στην Κρήτη, σε οποιοδήποτε χωριό, κάθε μέρα θα παίζει κάπου ζωντανή μουσική. H Κρήτη τον χειμώνα ερημώνει, ενώ η Αθήνα δεν ερημώνει ποτέ. Βέβαια, ακόμη και η μοναξιά είναι χρήσιμη στην Κρήτη. Μπορείς να ανέβεις στο όρος και απλά να δεις αυτό που γίνεται από κάτω, είναι δώρο. Στην Κρήτη η φύση μας ενώνει και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ζωής.

Kritiki Vradia 7 Kritiki Vradia 6 Kritiki Vradia 5 Kritiki Vradia 4 Kritiki Vradia 3 Kritiki Vradia 2 Kritiki Vradia 1

BARLEY CARGO – Κολοκοτρώνη 6.

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος