Έμοιαζε να μην ήθελε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Θέλεις η υγρασία αυτής της πόλης που τσακίζει κόκαλα, θέλεις η κούραση της χθεσινής βραδιάς. Μπορεί και τα δύο μαζί, αλλά και τίποτα από αυτά τα δύο. Ο κ. Ρ. βρήκε τη δύναμη, σηκώθηκε από το μονό του κρεβάτι, πήγε στο μπάνιο πλύθηκε και φόρεσε τα ρούχα του.

Η ημέρα δεν βοηθούσε για την καθημερινή του βόλτα στις γειτονιές, αλλά δεν τον εμπόδισε στο να δημιουργήσει αυτός τις προϋποθέσεις για μια καλή μέρα. Αφού πήρε το παλτό του και το καπέλο του, βγήκε από το σπίτι. Το βροχερό πρωινό θα του έκανε παρέα στα σοκάκια της Άνω Πόλης. Το γλίστρημα στο δρόμο το είχε έγνοια, μιας και μόλις είχε αναρρώσει από έναν τραυματισμό που είχε στο δεξί του πόδι.

+æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü1 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü9 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü8 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü7 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü6 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü5 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü4 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü3 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü2

Η βόλτα του ξεκινάει από το Τσινάρι. Στέκεται να χαιρετίσει του λιγοστούς γνωστούς που έχει και βρίσκονται εκείνη την ώρα έξω. Καθαρίζουν την πόρτα και τα σκαλοπάτια τους από τα φύλλα που έφερε η βροχή και ο αέρας. Ο κόσμος, το χειμώνα στο Τσινάρι, εξαφανίζεται. Ειδικά κάτι τέτοια πρωινά. Μόνο εγώ είμαι ο τρελός και κάνω κάθε μέρα βόλτα;, αναρωτήθηκε ο κ. Ρ.

Κάθε πρωινό θα πιει τον καφέ του στον Κήπο (καφενείο) θα ανταλλάξει καμιά κουβέντα και θα πάει στον επόμενο. Αυτό κάνει και αυτό το πρωινό. Διασχίζει τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και παρατηρεί τις ζωές που πέρασαν πάνω από αυτά. Ακούει τα καλοκαιρινά γέλια και ουρλιαχτά των νέων. Να έχουν μεθύσει και να τραγουδούν. Προσπαθεί να κάνει παιχνίδι με τις ναζιάρες γάτες μα μόλις τις πλησιάσει αυτές τρέχουν. Σκαρφαλώνουν στις βεράντες και στα φυτά. Θέλουν να τις κυνηγήσει, όπως κάθε θηλυκό.

Ο κύριος Ρ. νοσταλγεί τις παλιές εποχές της Άνω Πόλης. Εκεί που η πλατεία Β. Τσιτσάνη ήταν ο χώρος συνάντησης και διασκέδασης τα βράδια του καλοκαιριού. Τώρα με λύπη παρατηρεί ότι ο χώρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί για την ξεκούραση των αυτοκινήτων. Η πλατεία περιμένει και πάλι το καλοκαίρι να φιλοξενήσει νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους και να ακούσει νέες ιδέες και όνειρα. Τα σκαλοπάτια θα γεμίσουν και πάλι πλήθος ανθρώπων και ο κ. Ρ. θα είναι εκεί να παρατηρεί τη νεολαία να δημιουργεί και να ονειρεύεται. Το έχει υποσχεθεί ο ίδιος στον εαυτό του.  Σκέφτεται πόσο περήφανη θα είναι η Χιονάτη, βλέποντας στον τοίχο γραμμένο το όνομά της. Γραμμένο με τόση αγάπη.

Ανηφορίζει για να βρεθεί στις Πορτάρες. Και από κει πιο πέρα σε άλλες πλατείες. Ανηφοριές και στενά τον μεταφέρουν σε τοπίο που θυμίζει περισσότερο νησί. Αυτή η «μαγική» θέα που όλοι έχουν να λένε για τα κάστρα μάλλον περισσότερο απωθεί τον κ. Ρ. Από τη μια τον κάνει να νιώθει ελεύθερο και ισχυρό, αλλά από την άλλη βλέπει την ασχήμια να είναι τόσο κοντά του. Δε θέλει με τίποτα να χαλάσει η διάθεση του κοιτώντας κάτω στη πόλη. Βλέποντας από ψηλά τον θυμό που κρύβει μέσα της και την κακία. Θέλει να κρατήσει τα καλά της στοιχεία, γι’ αυτό και προσπερνά το μέρος αυτό.

Χάθηκε πάλι στα στενά και άρχισε να βρέχει ακόμη πιο δυνατά. Πότε δε κρατάει ομπρέλα, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Σε αντίθεση με τις γάτες, ο κ. Ρ. απολαμβάνει τη βροχή και του αρέσει να γίνεται μούσκεμα. Νιώθει ελεύθερος, ειδικά τώρα που δε βρίσκεται άνθρωπος σε αυτά τα στενά και η οικειότητα που πηγάζει από μέσα του για αυτό το μέρος είναι μοναδική.

Η βόλτα κάθε μέρα περιλαμβάνει διαφορετικό δρομολόγιο και μπερδεμένο.  Ίσως να θέλει να αλλάξει κάθε φορά τις σκέψεις του. Αρχίζει να κατεβαίνει και να πλησιάζει στη μονή Βλατάδων. Βρήκε την πόρτα ανοιχτή και μπήκε μέσα. Ο κ. Ρ. δε πιστεύει ότι υπάρχει ένας Θεός. Ο κάθε άνθρωπος κρύβει το δικό του θεό μέσα του και σε αυτόν αφιερώνει όλη του την πίστη. Η ενέργεια που του δίνει η Μονή Βλατάδων, θα τον κάνει να σκεφτεί και να σταθεί κάνοντας ένα διάλειμμα, να πάρει κάποιες αναπνοές για να ξεκινήσει η κατάβαση προς το σπίτι του μιας και άρχισε να νυχτώνει. Κάνει μια μικρή βόλτα στον κήπο και στους ξενώνες. Βαδίζει πιο κάτω και βλέπει ένα τεράστιο άνοιγμα με την πόλη στα πόδια του. Σκάει ένα χαμόγελο και κάνει δύο βήματα πίσω, σα να λέει, όχι δε θέλω. Αποφασίζει να φύγει για να βρεθεί λίγο πιο κάτω, στη Μονή του Οσίου Δαυίδ. Φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί μιας και κανείς δε βρίσκεται εκεί.

Η κατηφόρα τον βάζει να αναρωτηθεί για ποιο λόγο μια τόσο όμορφη γειτονιά, η οποία σίγουρα θα μπορούσε να ήταν μια διαφορετική πόλη από τη Θεσσαλονίκη, να βιάζεται τόσο πολύ και τόσο βάναυσα. Σε κάθε μέτρο, παρκαρισμένο και ένα αυτοκίνητο. Σε κάθε μέτρο πεταμένο και ένα σκουπίδι. Συνθήματα στους τοίχους, άλλα όμορφα και άλλα πιο άσχημα. Εγκαταλελειμμένα σπίτια που θα μπορούσαν να ήταν αναπαλαιωμένα και ξανά διαθέσιμα προς κάθε έναν.

+æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü10 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦üCover +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü16 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü15 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü14 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü13 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü12 +æ-å++¦ü-â-ä+¦ -ä++ +¦-ü+¦¦ü+++++¦ -â-ä++ +¦++-à-ä+¦¦ü11

Γεμίζει το κεφάλι μόνο με θετικές σκέψεις και επιστρέφει στο σπίτι. Αν και βροχερή μέρα αυτός κατάφερε να βρει τον ήλιο που χρειαζόταν για να φωτίσει τη βόλτα του και να την κάνει πιο ζεστή. Ο περίπατος του τελείωσε και κοιτάει στο κουτί να δει αν έχει κάποιο γράμμα. Δε βρίσκει τίποτα μέσα και ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει στη διαδικασία να σκέφτεται το αυριανό πρωινό ξύπνημα και τον περίπατο.

Με τον καιρό οι γειτονιές εκεί πάνω θα γεμίσουν και πάλι χαρούμενους ανθρώπους. Ο καιρός θα αλλάξει και η διάθεση θα χρωματιστεί. Ο κ. Ρ. ελπίζει να έρθει γρήγορα αυτός ο καιρός.

Ο R. Matthes απουσιάζει. Παρακαλώ ρίξτε τα γράμματα στο κουτί.

Για ένα Σαββατοκύριακο οι BrainProducedMusic κάνουν guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.