Όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο αγαπάμε.

Μέσα στους αμέτρητους τόνους σκουπιδιών της σύγχρονης κοινωνίας βρίσκεται η αντανάκλαση της ασχήμιας των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Η λύση είναι να ανακυκλώνουμε, ή να μην καταναλώνουμε άσκοπα και αλόγιστα; Πολλοί νέοι προβληματίζονται, αλλά μερικοί από αυτούς είναι ήδη σε θέση να μας δείξουν τον δρόμο προς μια κοινωνία που δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο.

Ο Joe Pe είναι μηχανικός σχεδιαστής, με εξειδίκευση στην ιστορία του ντιζάιν και την συντήρηση αντικειμένων εποχής. Οι μικρασιάτες παππούδες του, το κέντρο της Αθήνας, η αγάπη για κάθε τι παλιό, το κίνημα Bauhaus, ο ρομαντισμός, η συντήρηση και η αρχιτεκτονική είναι κομμάτια του παζλ που συνθέτουν μια πολλά υποσχόμενη προσωπικότητα έτοιμη για δράση.

_MG_9329

Γιατί σου αρέσουν τα παλιά αντικείμενα;
Επιλέγω αντικείμενα από περασμένες δεκαετίες, γιατί θεωρώ πως όλα είχαν κάποιο λόγο ύπαρξης. Τα περισσότερα παρήχθησαν σε εποχές προ μεγάλου καταναλωτισμού και η επαφή τους με τον χρήστη είχε διάρκεια. Τα αντικείμενα δεν είχαν ημερομηνία λήξης. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ποιότητά τους. Και είναι πάντα μαγικό να βλέπεις ένα αντικείμενο από το παρελθόν να ξαναζωντανεύει.

Τι σημαίνει για εσένα «design»;
Θα απαντούσα το ίδιο αν με ρωτούσατε «τι σημαίνει για εσένα vintage». To πλέον εκλεκτό  από κάθε δεκαετία. Ωστόσο, το πώς ορίζεται το εκλεκτό design, είναι συνυφασμένο με την ποιότητα του design, την οποία χαρακτηρίζει η πορεία του στο χρόνο, καθώς και η χρηστικότητα. Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε μία ιστορική φράση από το κίνημα Βauhaus, η οποία χαρακτηρίζει και την φιλοσοφία του Retrosexual Culture: Form Follows Function.

_DTF0815

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να καταναλώνουμε;
Για αρκετά χρόνια αποδείξαμε πως μπορούμε να «καταναλώνουμε χωρίς να ζούμε». Μια σίγουρη απάντηση είναι πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να υπερκαταναλώνουμε. Για να φτάσουμε, ωστόσο, στο σημείο να κατανοούμε την κατανάλωση, πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε την παραγωγή. Η υπερπαραγωγή έφερε την υπερκατανάλωση και την η ουσιαστική επαφή χρήστη – αντικειμένου.

Πώς κτίζεται ένα Re-Design Interior;
Το Retrosexual Culture Architect είναι μια υπηρεσία την οποία παρέχουμε και επιδιώκει να διαμορφώνει περιβάλλοντα σε απόλυτη αρμονία με τον άμεσο χρήστη, ξεκλειδώνοντας τα ντουλάπια του και χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα που πέρασαν από τη ζωή του, σε μια νέα πλατφόρμα. Αφού πειστούμε για το project, διαμορφώνεται μια κοινή ομάδα με σκοπό να δημιουργήσει έναν νέο χώρο ,αλλά και κάτι παραπάνω από αυτό: να δημιουργήσει στον χρήστη μια νέα εμπιστοσύνη στις προσωπικές του δυνάμεις. Η διαδικασία ξεκινά με την μελέτη του χώρου και συνεχίζεται με την συλλογή επαναχρησιμοποιημένων, αλλά και την αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων ιδιωτικών αντικειμένων, τα οποία είτε μεταλλάσσονται είτε απλά συντηρούνται. Αντίστοιχη λογική ακολουθείται και για το κέλυφος του χώρου. Στην συντήρηση και την επιμέλεια των αντικειμένων μετέχει ενεργά και ο τελικός αποδέκτης του χώρου, έτσι ώστε να κατανοήσει την έννοια της επανάχρησης και να βιώσει το συναίσθημα του να δώσει ζωή σε κάτι που μέχρι τώρα θεωρούσε περιττό. Η επανάχρηση είναι η μεγαλύτερη μορφή ανακύκλωσης. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς.

_DTF0799

Ένας σοφός είχε πει πως όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο αγαπάμε. Ποια είναι η θέση σου σε αυτήν την ιδέα;
Κάποτε, ό,τι χαλούσε οι άνθρωποι το έφτιαχναν, δεν βιάζονταν να το πετάξουν και να αποκτήσουν κάτι καινούργιο. Το ίδιο έκαναν και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Η κατανάλωση μπορεί να μας φτάσει στο σημείο να καταναλώνουμε στιγμές, με την ίδια ευκολία που καταναλώνουμε ένα τρόφιμο. Οπότε και να αγαπάμε λιγότερο.

Συνέντευξη του Holy Mustache.

_DTF0797 _DTF0781 _DTF0764

 

Joe Pe-Industrial & Interior Designer

Retrosexual Vintage Shop, Αγίας Ειρήνης 3, 210 5451553, 6936 997123

www.facebook.com/pages/Retrosexual-Vintage-Shop-JoePe/185558161518618

Ο Holy Mustache κάνει για ένα Σαββατοκύριακο guest editing στο greka.lifo.gr.