Φλεγόμενα αντικείμενα, κορύνες και πολλά-πολλά μπαλάκια που πετούν πάνω από το κεφάλι ενός μικροκαμωμένου πιτσιρικά. Εκτός από εντυπωσιακή εικόνα, τα ζογκλερικά είναι ένα διαφορετικό άθλημα που απαιτεί δεξιοτεχνία, σβελτάδα αλλά και όρεξη για διασκέδαση. Το ονομάζουν Juggling και είναι μόδα εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούν να το κάνουν όλοι και παντού, χωρίς κόστος. Μάλιστα, είναι μόνο ένα από τα πολλά θεάματα που μπορεί να προσφέρει το «τσίρκο».

Για αυτή τη διαφορετική μορφή έκφρασης μιλήσαμε με δυο ξεχωριστούς performer: έναν ζογκλέρ και έναν ακροβάτη.

Panagiotis Argirakis 21 Panagiotis Argirakis 20 Panagiotis Argirakis 19 Panagiotis Argirakis 18 Panagiotis Argirakis 17 Panagiotis Argirakis 16 Panagiotis Argirakis 15 Panagiotis Argirakis 14 Panagiotis Argirakis 13 Panagiotis Argirakis 12 Panagiotis Argirakis 11

Ο Παναγιώτης Αργυράκης έχει ιδρύσει την «Fundastick Performing Arts», μια εταιρία που παρέχει ψυχαγωγικές υπηρεσίες που κόβουν την ανάσα.

Τι είναι το juggling;
Το juggling είναι η αρχαία τέχνη του να κρατάς στον αέρα περισσότερα αντικείμενα από όσα είναι τα χέρια σου. Αν για παράδειγμα κάποιος παίζει με ένα μόνο χέρι, πρέπει να πετάει και να πιάνει τουλάχιστον δυο αντικείμενα, με δύο χέρια τρία αντικείμενα, ή και περισσότερα.

Θεωρείται τέχνη ή άθλημα;
Είναι και τα δύο. Ξεκίνησε από την αρχαιότητα ως τρόπος ψυχαγωγίας ενός κοινού και συνδυάστηκε με άλλες τέχνες, όπως η μουσική, ο χορός και το θέατρο. Στις μέρες μας η τέχνη αυτή αναπτύσσεται και εξελίσσεται ταχύτατα μέσα στο ευρύτερο πεδίο της τέχνης της κίνησης (the art of movement). Το σύγχρονο juggling δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες μορφές παραστατικών τεχνών. Από την άλλη πλευρά είναι και άθλημα, καθώς στο juggling χρησιμοποιούνται κυρίως οι μυϊκές ομάδες του σώματος από τη μέση και πάνω, αυτό όμως εξαρτάται από το πόσο θέλει ο καθένας να ασκηθεί. Σαν άθλημα το juggling μπορεί να συνεισφέρει στη δύναμη, την έκρηξη, την ισορροπία, την ταχύτητα και αλλού. Φυσικά υπάρχει και το joggling που είναι juggling while jogging. Έχουν επινοηθεί και πολλά σχετικά ομαδικά παιχνίδια-αγωνίσματα. Αντιμετωπίζεται και σαν ανταγωνιστικό άθλημα, κυρίως στις Η.Π.Α. Εκεί πραγματοποιούνται διαγωνισμοί και καταρρίπτονται διάφορα θεσμοθετημένα ρεκόρ. Πολλοί πρωταθλητές σε διάφορα αθλήματα το περιλαμβάνουν στην προπόνηση τους για τη βελτίωση των επιδόσεων τους.

Και τι μπορεί να δει κάποιος από την Fundastick Performing Arts;
Γενικά κάνουμε πολλά πράγματα. Κάποιος μπορεί να θέλει ένα εξατομικευμένο show έως παιχνίδι με φλεγόμενα αντικείμενα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ξυλοπόδαρα, τραμπολίνο, ταχυδακτυλουργικά, θέατρο δρόμου, παντομίμα, χορός και πολλά-πολλά άλλα!

Circus Dayz 10 Circus Dayz 09 Circus Dayz 08 Circus Dayz 07 Circus Dayz 06 Circus Dayz 05 Circus Dayz 04 Circus Dayz 03 Circus Dayz 02 Circus Dayz 01

Ο επόμενος άνθρωπος που μιλήσαμε είναι ένας καλλιτέχνης του τσίρκου. Ονομάζεται Κωνσταντίνος Βαζέος και είναι ιδρυτής του «Circus Dayz» μιας σχολής ακροβατών στο Μεταξουργείο.

Τι είναι το Circus Dayz;
Ξεκινήσαμε το 2006 και είμαστε μια σχολή τσίρκου. Διοργανώνει παραστάσεις, συνθέτει καλλιτεχνικές ομάδες και εκπαιδεύει στα εναέρια ακροβατικά κυρίως.

Πώς σου ήρθε να φτιάξεις μια σχολή ακροβατικών;
Ήταν ανάγκη, είχαμε ξεκινήσει ως «Lazy Dayz» το 1997 και κάναμε περισσότερο τότε θέατρο δρόμου. Σιγά-σιγά ο κόσμος το αγάπησε και τα τελευταία χρόνια έχει πολύ ζήτηση από ηθοποιούς, χορευτές αλλά και κόσμο που θέλει να «μυηθεί» στον κόσμο του τσίρκου.

Τι ακριβώς κάνετε, δηλαδή;
Κάνουμε ζογκλερικά, ξυλοπόδαρα, εναέρια ακροβατικά, κούνια, κρίκο, πανιά. Έχουμε τμήμα capoeira και ακροβατικά εδάφους.

Κάνετε κάποιο festival;
Τώρα οργανώνουμε το 3ο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη 6-7-8-9 Ιουνίου που θα παρουσιάσουν όλοι οι μαθητές αλλά και διάφορες ομάδες της πόλης που ασχολούνται με το αντικείμενο, διάφορα θεάματα. Παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα εκμάθησης.

Τι είναι τα πανιά;
Είναι ακροβατικά πανιά τα οποία έχουν μια σειρά τεχνικών που μπορεί να διδαχτεί κάποιος. Εκεί μαθαίνεις ζέσταμα με το πώς να ανεβαίνεις που είναι πολύ σημαντικό και μετά έχει πολλές τεχνικές, πώς να το παρουσιάσεις και να το μάθεις. Είναι εναέριο ακροβατικό ουσιαστικά.

Γιατί να μην πάει κάποιος γυμναστήριο;
Το σώμα το φτιάχνεις στην πορεία, μιας και είναι ήπια γυμναστική όλο αυτό. Το γυμναστήριο είναι πολύ συγκεκριμένο, προσφέρει απλά αισθητική μέσω γράμμωσης ή όγκου, αντιθέτως με το τσίρκο το σώμα σου γίνεται πρακτικό γιατί μαθαίνει να κάνει πράγματα.

Υπάρχουν παιδικά τμήματα;
Ναι, κάθε Σαββατοκύριακο παιδιά από 5έεως 12 χρονών μπορούν να μάθουν hula hoop, να κάνουν ακροβατικά και να οργανώνουν μικρές παραστάσεις. Είναι σημαντικό μιας και όταν αποκτάς μια τέτοια δεξιοτεχνία σε ακλουθεί σε όλη σου την ζωή και μαθαίνεις να παίζεις και να εκφράζεσαι με αυτή.

www.fundastick.com

www.circusdayz.gr

Κείμενο: Ιωσήφ Χαλαβαζής
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος