Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος σκαρφαλώνει στο βράχο του Ελ Καπιτάν –βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνιας- ο οποίος θεωρείται από τους πιο δύσκολους στην ανάβαση και πιο επικίνδυνους του κόσμου. Η συγκεκριμένη διαδρομή όμως που ονομάζεται Dawn Wall Route και είναι η πιο απότομη στην σχεδόν κατακόρυφη πλευρά του βράχου είναι ακόμα πιο δύσκολη και ο 30χρονος Kevin Jorgeson και ο 36χρονος Tommy Caldwell επέλεξαν να την ακολουθήσουν σκαρφαλώνοντας μόνο με τα χέρια τους, χωρίς τη βοήθεια γάντζων και σχοινιών. Η σχεδόν 900 μέτρων διαδρομή μπορεί να μην ακούγεται τεράστια, στις συνθήκες όμως του απότομου βράχου με τις κοφτερές σαν ξυράφι άκρες είναι μαραθώνια και πάρα πολύ δύσκολη. Η πιο δύσκολη του κόσμου. Γι’ αυτό η διαδικασία του σκαρφαλώματος που τουϊτάρουν συνέχεια και ανεβάζουν στο facebook σε κάθε διάλειμμα έχει γίνει θέμα σε ένα σωρό μέσα και οι πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες κόβουν την ανάσα.

Να σημειωθεί ότι τα σχοινιά που φαίνονται χρησιμοποιούνται μόνο σαν προστατευτικά για να μην πέσουν, όχι για να σκαρφαλώσουν.

el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-20 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-8 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-16 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-28 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-6 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-7 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-19 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-12 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-3 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-21 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-18 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-4 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-1 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-27 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-13 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-29 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-9 el-capitan-free-climb-ascent-kevin-jorgeson-tommy-caldwell-11 10The Big Swede making the power move to the Monster Crack.preview 10924692_802800883090690_9146313807434614303_n 06CLIMB1-articleLarge-v2 climb-jp4-articleLarge

Από εδώ.