Ο κύριος Γιώργος, είναι 84 χρονών. Στην Απόλλωνος 1 διατηρούσε κρεοπωλείο από το 1968. Πριν από εφτά χρόνια μεταφέρθηκε απέναντι, στην Απόλλωνος 2, όπου άνοιξε το Σουβλατζίδικο του Χασάπη.

Το Σουβλατζίδικο του Χασάπη το άνοιξα το 2007, αφού έκλεισα το χασάπικο που το είχα από το 1968 ακριβώς απέναντι. Οι γονείς μου ήρθαν από τη Μικρά Ασία το 1922, είχαμε χασάπικο στη Σμύρνη. Έτσι, όταν μετακομίσαμε στην Ελλάδα, άνοιξε  ο πατέρας μου το χασάπικο, το οποίο μετά το δούλευα εγώ. Για αυτό και το μαγαζί το ονόμασα το Σουβλάκι του χασάπη. Ο χασάπης είναι ακόμα εδώ, ο χασάπης ζει και υπάρχει.

To Souvlaki tou Xasapi06 To Souvlaki tou Xasapi07 To Souvlaki tou Xasapi13 To Souvlaki tou Xasapi12

Τα κρέατα που παίρναμε τότε για το χασάπικο και τα κρέατα που παίρνουμε τώρα για το σουβλατζίδικο είναι από Τρίκαλα, Καλαμάτα, Θεσσαλικό κάμπο, και έχουν εγγυημένη γεύση και ποιότητα. Ο πελάτης του χασάπη συνήθισε να τρώει ποιοτικά και καθαρά κρέατα, και αυτό δεν θα το αλλάξουμε ποτέ. Εγώ πιστεύω, πως το καταναλωτικό κοινό που μας ακολουθεί τόσα χρόνια, είναι ικανοποιημένο και για αυτό υπάρχουμε ακόμα.

Δεν έχουμε πάρα πολλά πράγματα, λίγα και καλά: σουβλάκι από γουρουνόπουλο, σουβλάκι από κοτόπουλο, μπιφτέκι, γύρο, όλα είναι εγχώρια, ελληνικά κρέατα τα οποία τα τυλίγουμε και σε πίτα. Τα κοτόπουλα σούβλας είναι από την Άρτα. Τα έχουμε στη χαμηλή τιμή των 7,9 €. Η αλήθεια είναι πως λόγω της οικονομικής δυσχέρειας ο κόσμος έχει περιορίσει την ποσότητα, δεν θα φάει συχνά έξω και δεν θα φάει πολύ, αντί για δύο ή τρία σουβλάκια, ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο, θα πάρει ένα. Έχει περιοριστεί αισθητά η κατανάλωση. Οι τιμές μας είναι χαμηλές, αλλά οι μερίδες πλούσιες. Το μεγάλο όπλο είναι η ποιότητα, η καθαριότητα και το σωστό σέρβις. Όλα μας τα κρέατα τα ψήνουμε στα κάρβουνα. Εγώ πλέον δεν εργάζομαι στις ψησταριές, διασφαλίζω τη σωστή λειτουργία του μαγαζιού, φροντίζω για τα πάντα. Το έκανα μέχρι το 1997 και σταμάτησα επειδή πέρασα ένα έμφραγμα.

Φροντίζουμε για τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε με μεγάλη προσοχή. Έχουμε ψυκτικό θάλαμο κάτω και όλα μπαίνουν όπως πρέπει εκεί. Δεν διακινδυνεύω την ποιότητά μας. Διασφαλίζω τη ποιότητα του κρέατος από παλιές συνεργασίες με τους ανθρώπους που γνωρίζω πώς εκτρέφουν τα ζώα. Τους εμπιστεύομαι, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και εμπειρία μου.

Έμενα προσωπικά μου αρέσουν όλα μας τα προϊόντα, ακόμα τρέφομαι καθημερινά από το μαγαζί.

Οι πελάτες μας πλέον είναι η νέα γενιά, από 40 και κάτω. Οι μεγαλύτεροι παίρνουν τα κρέατα από μένα και μαγειρεύουν μόνοι τους, δεν παίρνουν έτοιμο φαγητό. Έχουμε υπόγειο εργαστήριο, όπου παρασκευάζουμε τα προϊόντα μας, αλλά όποιος πελάτης θέλει, αγοράζει σκέτο κρέας. Οι μεγαλύτερες πελάτισσες, θέλουν να το πιάσουν το κρέας, να το χαϊδέψουν.

Εγώ με τη δουλειά μου είμαι ερωτευμένος. Την βλέπω στο ύπνο μου ακόμα. Τα γράμματα που ξέρω, είναι της τρίτης δημοτικού, δεν ντρέπομαι να το πω. Δεν είχαμε την ευκαιρία να πηγαίνουμε στο σχολείο, δύσκολα χρόνια, δικτατορία, μετά πόλεμος. Ό,τι έμαθα, το έμαθα από το πανεπιστήμιο της ζωής, που λέγεται πεζοδρόμιο. Αυτή είναι η μόρφωσή μου.

Ο πελάτης είναι καλοκάγαθος όταν όλα είναι καλά. Όταν θίγονται τα συμφέροντά του και δεν είναι ευχαριστημένος με κάτι, αντιδράει, γίνεται επιθετικός. Αν σε κάποιον δεν αρέσει κάτι, το αλλάζουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Είναι αντιεπαγγελματικό να τσακώνεσαι με τον πελάτη. Εγώ πάντα λέω στους εργαζόμενους μου «Ό,τι δεν τρως, δεν το πουλάς». Αυτό είναι εντολή, στη καθημερινή βάση προς τους υπαλλήλους μου.

To Souvlaki tou Xasapi03 To Souvlaki tou Xasapi05 To Souvlaki tou Xasapi02

Απόλλωνος 1, Σύνταγμα. Τηλέφωνο: 210 3220459

Κείμενο: Μάγια Αλεξιάδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος