Η οδός Αριστοτέλους είναι μια από τις πιο γνωστές και όμορφες οδούς της πόλης, αλλά για τους μύστες της μουσικής έχει ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Στο νούμερο 4 υπάρχει ένα από τα πιο ιστορικά δισκοπωλεία, το STEREODISC, το οποίο βρίσκεται εκεί υπηρετώντας τη μουσική αδιάλειπτα από το 1968. Ξεκίνησε ως στέκι για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, μα τη δεκαετία του ’80 η άνθιση της μουσικής βιομηχανίας βρήκε τους συντελεστές του έτοιμους να αφουγκραστούν την νέα αυτή τάξη πραγμάτων και ικανούς να την διαχειριστούν. Έτσι, γρήγορα απέκτησε την φήμη του μέρους που θα βρεις τον δίσκο που ψάχνεις, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, κάτι που το χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα!

Στο STEREODISC συναντήσαμε τον Κοσμά και την Μέμα (την Εύα και τον Ziggy) και η κουβέντα απλά κυλούσε, διανθισμένη με δίσκους που εναλλάσσονταν στο player, κριτικές για καλλιτέχνες και live εμφανίσεις τους, καφέ και τσιγάρο, όπως ακριβώς θα έπρεπε δηλαδή όταν συναντιούνται άνθρωποι που το πάθος τους είναι η μουσική. Μα αυτά δεν θα σας τα μεταφέρω, έχουν αξία αν τα κάνετε για εσάς, θα μεταφέρω τα υπόλοιπα που είπαμε.

stereodisc11 stereodisc10 stereodisc9

Ποια η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την αγορά δίσκων;
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και κυρίως αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα πια, συνεχίζουν να αγοράζουν δίσκους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια τίθενται πολύ σοβαρά θέματα όπως αυτό της επιβίωσης σε πολύ κόσμο. Όμως αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πάρα πολύ νέοι άνθρωποι πλέον, δεν έχουν την ανάγκη να ακούσουν έναν ολόκληρο δίσκο, δεν νιώθουν την ανάγκη να ακούσουν στην ολότητα του αυτό που έχει να πει ένας καλλιτέχνης. Οι περισσότεροι ακούν ένα κομμάτι το οποίο βρίσκουν δωρεάν στο internet ή το αγοράζουν από εκεί. Η νέα γενιά έχει αναπτύξει μια σχέση με τη μουσική που έχει να κάνει περισσότερο με το ψηφιακό κομμάτι της.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Έχει να κάνει κατ’ αρχήν με το μέσον, όταν ο ήχος ήταν αναλογικός έπρεπε να τον μεταφέρεις σε κασέτα. Μετά ήρθε το cd και τώρα το mp3. Όταν ήμουν εγώ μικρός είχα ζητήσει από τους δικούς μου να μου πάρουν στερεοφωνικό, τώρα ζητάνε mp3 player. Παράλληλα η σκληρή, κακά τα ψέματα, καθημερινότητα επιτάσσει από τους γονείς να δουλεύουν εξαντλητικά, οπότε, πως θα έρθει σε επαφή με τους δίσκους ο νέος; Πώς θα ανακαλύψουν τον κόσμο αυτό;

Ποια η ευθύνη της μουσικής βιομηχανίας για αυτήν τη κατάσταση;
Προφανώς μεγάλη, παρόλα αυτά εάν δεν υπήρχαν οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, δεν θα υπήρχε τίποτα από αυτά που σεβόμαστε, δεν θα υπήρχαν μεγάλοι καλλιτέχνες, δεν θα υπήρχε σπουδαία μουσική!.

stereodisc8 stereodisc7 stereodisc6 stereodisc5

Υπάρχει τρόπος να αναστραφεί η σχέση αυτή του σύγχρονου ανθρώπου με το δισκοπωλείο;
Η κατάσταση δεν γυρίζει πίσω, μπορεί να πάει μόνο μπροστά και η αναβίωση του βινυλίου αποτελεί μια πολύ δυνατή αχτίδα φωτός για την σύγχρονη μουσική βιομηχανία.

Γιατί αυτή η επαναφορά του βινυλίου στο προσκήνιο;
Γιατί είναι το απόλυτο αντικείμενο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερος ήχος! Βέβαια εκτός της ρομαντικής ματιάς ενός συλλέκτη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μουσική βιομηχανία για να μπορέσει να επιβιώσει έχει μπει σε έναν δρόμο κυκλοφορίας ειδικών εκδόσεων, limited editions, τα οποία είναι πανέμορφα και σαν STEREODISC λατρεύουμε να ανακαλύπτουμε και να φέρνουμε προς τέρψιν των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται.

Από αυτά που συζητάμε και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα δεν μπορώ να σκεφτώ πολλούς λόγους που να κάνουν δελεαστικό το να συντηρείς ένα δισκοπωλείο.
Είμαστε εδώ γιατί απλά μας αρέσει η μουσική, βασικά γιατί αυτή είναι η ζωή μας, κάθε ανάμνηση είναι συνδεδεμένη με ένα μουσικό κομμάτι. Επίσης στο STEREODISC αναπτύσσεται μια προσωπική σχέση με τους ανθρώπους που έρχονται, μπαίνουν μέσα, ακούνε δίσκους, μιλάνε για τον εαυτό τους, παίρνουν αυτό που γουστάρουν και ξανάρχονται γιατί αυτό που αγόρασαν τους άρεσε πολύ. Δεν μπορεί να υπάρχει απρόσωπη πώληση μουσικής, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Μετράτε σχεδόν 45 χρόνια ιστορίας, ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω θεωρούμε αναγκαιότητα να δημιουργήσουμε ένα section που θα έχει να κάνει μόνο με το βινύλιο και το οποίο θα λειτουργήσει στον δεύτερο όροφο του καταστήματος. Δίνοντας την δυνατότητα στους ήδη υπάρχοντες λάτρεις/εραστές του βινυλίου αλλά και στους μελλοντικούς να έχουν έναν χώρο ιδανικό για να σχεδιάσουν ή ακόμα και να εκπληρώσουν το δικό τους προσωπικό ταξίδι στη μουσική.

stereodisc4 stereodisc2
stereodisc3

Το STEREODISC βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 4, στη Θεσσαλονίκη.

Για ένα Σαββατοκύριακο οι BrainProducedMusic κάνουν guest editing στο site του ΓΚΡΕΚΑ.