Κανένα cupcake ή μακαρόν. Πείτε αντίο στη μόδα των gluten-free ή των πιπεριών εξωτικής προέλευσης (ναι πιπέρι Σετσουάν, για σένα λέμε). Το 2014 έχει έρθει με απειλητικές διαθέσεις, έτοιμο να εκθρονίσει τις πάλαι ποτέ hot τροφές και να φέρει επί της μοδός την υγιεινή διατροφή αλλά και το street food. Το Μαμά Πεινάω αποκαλύπτει πρώτο από όλους τα food trends που θα κυριαρχήσουν στη κουζίνα και τις συνταγές μας αυτήν την χρονιά

1. Κουνουπίδι εσύ σούπερ σταρ

04-photo1

Το κουνουπίδι είναι η νέα λαχανίδα, a.k.a kale. Μετά από ένα overdose από smoothies μέχρι σούπες, ακόμη και τσιπς(!) με το συμπαθέστατο πράσινο λαχανικό, αυτήν την χρονιά βασιλιάς των λαχανικών και της διατροφής είναι το κουνουπίδι. Βραστό, στον ατμό, ψητό, μαγειρευτό, σε σούπα, σε πουρέ ή ακόμη και στο μπάρμπεκιου, το σίγουρο είναι ότι φέτος θα δούμε το κουνουπίδι με άλλο μάτι. Μπες στο κλίμα και καλλιέργησε το δικό σου κουνουπίδι στο σπίτι με τις συμβουλές που θα βρεις εδώ.

Και για να μείνεις ήσυχος ότι θα το απολαύσεις χωρίς να αφήσει την, εχμμ, ιδιαίτερη μυρωδιά του σε όλο το σπίτι, σου έχουμε ένα τιπ: βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ξύδι, κανέλα ή γαρίφαλο. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και με αυτόν τον τρόπο είμαστε σίγουροι πως κανείς δεν θα καταλάβει ότι μόλις βράσαμε κουνουπίδι.

Άλλο ένα λαχανικό που θεωρείται ανερχόμενο είναι τα σέσκουλα. Απλώς το καθαρίζουμε και το μαγειρεύουμε όπως το σπανάκι.

2. Αλάτι παντού

04-photo2

Είναι ιδέα μας ή το πιπέρι αρχίζει να παραδίδει τα σκήπτρα στο αλάτι; Αλατισμένο βούτυρο, αλατισμένη καραμέλα, σαλάτες και τρυφερά κρεατικά με χονδρό αλάτι, you name it. Φέτος θα βάζουμε παντού αλάτι, αφού ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές συνταγές, ενώ δίνει μια ιδιαίτερη νότα που ξετρελαίνει τον ουρανίσκο.

3. Street food και burgers

04-photo3

Αν δεν έχεις παρατηρήσει ότι η Αθήνα έχει γεμίσει με μαγαζιά και εστιατόρια για burgers, hot dogs και σουβλάκι (το ελληνικό street food, γαρ), μάλλον πρέπει να αρχίσεις να κυκλοφορείς έξω πιο συχνά. Το burger μάλιστα αποκτά πιο γκουρμέ διάσταση,   αφού πλέον μπορεί να το βρει κανείς σε high end εστιατόρια, εκτός από τις γνωστές αλυσίδες fast food. Φυσικά η τιμή σε κάθε περίπτωση αυξάνεται αναλογικά. Το θέμα είναι ότι κυρίαρχος του γευστικού χάρτη σε παγκόσμια κλίμακα γίνεται το street food, προς λύπην των φινετσάτων γαστρονόμων και τέρψιν όλων των υπολοίπων.

4. Ντόνατς for the soul

04-photo4

Στην γειτονιά μου μόνο μέτρησα 5 καταστήματα κατεψυγμένων ντόνατς σε ακτίνα 100 μέτρων. Ακόμη κι αν δεν έχει ανοίξει κάποιο στην περιοχή σου, σίγουρα θα ξεπεταχτεί τουλάχιστον ένα μέσα στους επόμενους μήνες. Εμείς σου προτείνουμε τη σπιτική version, η οποία είναι πάντοτε καλύτερη! Βρες τη συνταγή εδώ.

5. Επιστροφή στη λαϊκή αγορά

04-photo5

Η λαϊκή αγορά θα γίνει the place to be φέτος! Κάθε μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση η οποία θέλει να μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες από τον παραγωγό για τα προϊόντα του και τις συνθήκες παραγωγής τους, έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τι μαγειρεύουμε και τρώμε. Έτσι, μετά τη λαϊκή, σειρά έχει ο χασάπης και ο ιχθυοπώλης, όσο βέβαια το επιτρέπει η τσέπη μας.

6. Λάδι σε διάφορες γεύσεις

04-photo6

Σύμφωνα με ειδικούς των food trends, όλο και περισσότεροι σεφ θα πειραματιστούν με λάδι σε διάφορες γεύσεις, όπως με λάιμ, τσίλι, σαγκουίνι ή ακόμη και σησαμέλαιο. Αν θέλεις κι εσύ να πας ένα βήμα παραπέρα τις μαγειρικές σου ικανότητες, μπορείς να αρωματίσεις το ελαιόλαδο που έχεις ήδη στη κουζίνα σου με τις συμβουλές που θα βρεις εδώ. Αν τώρα προτιμάς μια έτοιμη λύση, σου προτείνουμε τις ιδιαίτερες προτάσεις Ariston Olive Oil για να υιοθετήσεις τη νέα τάση της μόδα στη κουζίνα σου!

7. Αρωματισμένο νερό

04-photo7

Ιδανικό για δίαιτα και φυσικά το καλοκαίρι, το αρωματισμένο νερό έχει ήδη γίνει το νέο παγωμένο τσάι. Ανακάλυψε περισσότερα για το αρωματισμένο νερό αλλά και μια απίθανη συνταγή για νερό αρωματισμένο με φρούτα εποχής, αγγούρι και λάιμ εδώ.

8. Τα τουρσιά του χειμώνα

04-photo8

Η αγαπημένη συνήθεια της γιαγιάς έρχεται ξανά στη μόδα! Αγγουράκια, πιπεριές, λάχανο, πράσινες ντομάτες, μελιτζανάκι αλλά και ανάμεικτα λαχανικά, όλα προσφέρονται να γίνουν τουρσί ώστε να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Μάθε όλα τα μυστικά για επιτυχημένα σπιτικά τουρσιά εδώ.

9. Γάλα αμυγδάλου

04-photo9

Οι chef pâtissiers ανά τον κόσμο δημιουργούν όλο και περισσότερες γλυκιές λιχουδιές, αντικαθιστώντας το αγελαδινό γάλα με γάλα αμυγδάλου για πιο υγιεινό και vegan-friendly αποτέλεσμα.

10. Εκλέρ για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους

04-photo10

Κανένα μακαρόν. Τα φώτα όλα στρέφονται στο εκλέρ! Βασικός ίσως λόγος της μεγάλης επιτυχίας τους είναι ο Christophe Adam, πρώην chef pâtissier του παρισινού οίκου γαστρονομίας Fauchon, και το L’Eclair de Génie στη σικ περιοχή Marais της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές για τα περίφημα εκλέρ του Adam. Αν και τα βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, μάλλον έχουμε να κάνουμε με την ελληνοποιημένη εκδοχή του περίφημου γαλλικού γλυκού.

04-lastgif

Κείμενο: Άννα Ευθυμίου,

Το Mamapeinao.gr κάνει guest editing για αυτό το Σαββατοκύριακο στο site του ΓΚΡΕΚΑ.