Ο Κωνσταντίνος Καρράς από μικρός αγαπάει τα καφενεία. Από τα Γιάννενα [που γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια], μέχρι τα Πετράλωνα που πέρασε τα παιδικά του χρόνια κόβοντας βόλτες στου Φιλοπάππου και βλέποντας ταινίες στο σινεμά «Θησείο», το καφενείο το έβλεπε πάντα σαν μέρος συνάντησης και ανταλλαγής. Έναν ζωντανό χώρο που πρόσφατα σκέφτηκε να τον ξανακάνει όπως ήταν παλιά. Δούλεψε στην Εθνική Τράπεζα, από όπου συνταξιοδοτήθηκε λόγω αναπηρίας και στη συνέχεια, με τη βοήθεια φίλων, μετέτρεψε μία αποθήκη στο Παλαιό Φάληρο στα ΤΑΞΙΔΙΑ. «Τα ταξίδια που κάνουμε και τα ξίδια που πίνουμε» όπως το αποκαλεί είναι ένα καφενείο όπως παλιά, το οποίο το έχει κατασκευάσει κυριολεκτικά όλο μόνος του –το μόνο που έχει αγοράσει είναι οι καρέκλες. Κάποια έπιπλα τα έχει πάρει από φίλους του καλλιτέχνες. Είναι όλα τοποθετημένα στο χώρο με προσοχή και το καθένα κρύβει και μία ενδιαφέρουσα ιστορία. «Δεν είχα τι να κάνω και ασχολήθηκα με την κατασκευή. Έφτιαξα ένα και μετά είπα να φτιάξω κι άλλα, μου άρεσε και το συνέχισα. Χρησιμοποίησα παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτου και χρώματα αυτοκινήτων, ουσιαστικά έκανα ανακύκλωση, από κάτι άχρηστο έφτιαξα κάτι χρήσιμο και το έβαλα στο μαγαζί», εξηγεί. Και στο καφενείο του στο Παλαιό Φάληρο καλεί ανθρώπους από οποιοδήποτε κλάδο τέχνης να έρθουν να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους εντελώς δωρεάν.

Taxidia 30 Taxidia 29 Taxidia 28 Taxidia 27 Taxidia 26

«Σκέφτομαι να γίνει ένας χώρος όπου καλλιτέχνες από οποιονδήποτε κλάδο θα μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν» λέει. «Να μπορούν να παρουσιάσουν μία παράσταση, να κάνουν μία έκθεση, ό,τι θέλουν. Να το μοιραστούν με τους φίλους τους αλλά και με τον κόσμο. Εγώ βάζω το χώρο που θα διατίθεται δωρεάν σε ερασιτέχνες καλλιτέχνες να δείξουν την τέχνη τους. Στο μέλλον θα ήθελα να τους παρέχω και την τεχνική υποστήριξη και τη δυνατότητα του live streaming, ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο www.arttrips.gr».

Προϋπόθεση της προσπάθειας του Κώστα είναι να μη γίνεται αγοραπωλησία ούτε στο χώρο, ούτε στο site. Απλώς να διαδραματίζονται πολλές μικρές δράσεις, ατομικές και συλλογικές, που θα μεταμορφώνουν την καθημερινότητα αυτών που συμμετέχουν. «Ο Μάνθος να ενορχηστρώνει την μουσική ιδέα του Νίκου, η Γιάννα να δείξει τα πατρόν της με τα κοσμήματα της Αυγής, η performance της Χριστιάνας να εμπνεύσει το βίντεο του Χρήστου, η Αγγελική να εικονογραφήσει το ποίημα του Σωκράτη, το σχέδιο Design του Πέτρου να υλοποιηθεί από τον μηχανικό της παρέας, έτσι το φαντάζομαι. Και αν γίνει ευπρόσδεκτο στην Αθήνα, θα είναι και στην Πάτρα, ή στο Ηράκλειο. Κάτι αντίστοιχο να γίνει και στο Μόναχο, την Βοστόνη, στο Τόκιο Και όλα αυτά να συνδέονται στο www.arttrips.gr. Να γίνει μία παγκόσμια κοινότητα πολιτισμού, αυτό ονειρεύομαι».

Taxidia 25 Taxidia 24 Taxidia 22 Taxidia 21 Taxidia 20 Taxidia 19

Τα «ΤΑΞΙΔΙΑ» δεν είναι τυχαίο όνομα. Ο Κώστας έχει ταξιδέψει πολύ στη ζωή του. «Πάντα έφευγα από εκεί που ήμουνα με σκοπό να βρω κάτι καλύτερο. Στην Γερμανία μου άρεσε πολύ. Την βρήκα εξωτική με την έννοια ότι είναι όλα τόσο οργανωμένα και «σωστά» και είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, έχει και πλούσιους και φτωχούς. Εμένα μου φάνηκε εξωτικό όλο αυτό. Οι Γερμανοί τα καταφέρνουν παντού γιατί πιστεύω ότι είναι η εποχή που αν δουλέψεις θα έχεις αποτέλεσμα και οι Γερμανοί δουλεύουν σε όλους τους τομείς. Και στην Ολλανδία είναι έτσι, ήμουν θυμάμαι με το γιο ενός φίλου μου εκεί και μου έλεγε ότι η Ολλανδία είναι η χώρα των αναπήρων. Και εννοούσε ότι κυκλοφορούσαν πολλοί ανάπηροι στο δρόμο, ότι μπορούσαν να το κάνουν, η χώρα είχε τις υποδομές. Αυτό εννοώ εξωτική, από κοινωνικής άποψης. Όπου και να πήγαινα όμως, στην Ελλάδα γυρνούσα. Για τον ήλιο, για τον καιρό για την ομορφιά της φύσης. Στην Ευρώπη δεν έχει πουθενά τέτοια.

ομορφιά». Taxidia 18 Taxidia 17 Taxidia 16 Taxidia 15 Taxidia 14 Taxidia 13 Taxidia 12 Taxidia 11 Taxidia 10 Taxidia 9 Taxidia 8 Taxidia 7 Taxidia 1 Taxidia 2 Taxidia 3 Taxidia 4 Taxidia 5 Taxidia 6

ΤΑΞΙΔΙΑ, Κύπρου και Δαναών 26, Π.Φάληρο, τηλ. 2109421234

http://www.taxidia.kitchen,
www.arttrips.gr,
https://www.facebook.com/pages/Arttrips/649122368476842?fref=ts

Κείμενο: Μαρίνα Πετρίδου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος