Ο Γιώργος Λειβαδίτης κάνει κόλπα με την τράπουλα. Αυτό που κάνει ο ίδιος το ονομάζει τέχνη και είναι πολύ εντυπωσιακό:

Τι είναι η τέχνη της τράπουλας και πώς ασχολήθηκες με αυτή;
Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι είναι η τέχνη της τράπουλας. Θα έλεγα ότι είναι κάτι ανάμεσα στην χορογραφία και στην δυναμική γλυπτική. Θα σου κάνω μία κίνηση για να καταλάβεις. Ξεκινάμε με ένα αντικείμενο το οποίο είναι ορθογώνιο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το ίδιο αντικείμενο σχηματίζει έναν κύκλο. Όταν μέσα από την παράσταση -γιατί αυτό που έδειξα ήταν μόνο μια κίνηση- καταφέρω να κάνω τους θεατές να νιώσουν συναισθήματα ή καταφέρω να μεταδώσω κάτι χειριζόμενος μόνο μια τράπουλα, για εμένα αυτή είναι η προσωπική μου τέχνη που την αποκαλώ τέχνη της τράπουλας. Διαχωρίζεται από την τέχνη της μαγείας και από την στατική γλυπτική με τράπουλα, όπως είναι η δημιουργία «πύργων», «πόλεων». Ξεκίνησα τυχαία. Είχα πάει να κάνω skate με έναν φίλο. Μου λέει λοιπόν «έχω ένα φίλο μάγο, θέλεις να σου κάνει κανένα κόλπο;». Είπα «ναι, φυσικά». Έκανε αρκετά μαγικά κόλπα με τράπουλα, εγώ γούσταρα και έτσι αποφάσισα να το ψάξω και να ασχοληθώ.

_MG_9302 _MG_9318

Στην Ελλάδα πού μπορεί κάποιος να διδαχθεί αυτό που κάνεις;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχολή συγκεκριμένα για την τέχνη της τράπουλας. Όποιος θέλει να ασχοληθεί μπορεί να βρει πηγές στο Internet όπως βίντεο, άρθρα, οδηγίες. Έτσι έμαθα και εγώ και οι περισσότεροι που γνωρίζω με τον ίδιο τρόπο έμαθαν. Αυτοδίδακτα θα έλεγα. Δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά αποτελούν απλά τεχνικά κόλπα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και αποτελούν μια ψευδαίσθηση. Τι απαντάς σε αυτό;
H απάντηση μου είναι μια ερώτηση. Τι είναι η Τέχνη της Μαγείας και η Τέχνη της Τράπουλας;To γεγονός ότι κάνω ένα μαγικό και δεν σημαίνει ότι απλά εμφανίστηκε ένα κουνέλι, το φύλλο εμφανίστηκε από την τσέπη μου, το φύλλο μπήκε στη μέση της τράπουλας και ήρθε με μαγικό τρόπο πάνω-πάνω, η τράπουλα εξαφανίστηκε. Όλα αυτά αν δεν προκαλούν συναισθήματα και μια εμπειρία στον θεατή, είναι κούφια. Η τέχνη της μαγείας ή μάλλον κάθε τέχνη έχει ως νόημά της να προκαλέσει συναισθήματα στον θεατή. Μπορεί κάποιος να πει για παράδειγμα για ένα φωτογράφο σιγά τι κάνετε εσείς οι φωτογράφοι απλά πατάτε ένα κουμπί. Κάποιοι το βλέπουν έτσι. Κάποιοι άλλοι σπουδάζουν την φωτογραφία επί δεκαετίες για να πουν κάποια στιγμή ότι έβγαλαν μια πολύ καλή φωτογραφία που αξίζει να την δημοσιεύσουν σε μία έκθεση. Κάπως έτσι είναι και η τέχνης της μαγείας. Έχει πολλά μυστικά τα οποία όμως δεν μπορούν να φανερώνονται γιατί είναι ασέβεια προς την τέχνη αυτό. Αυτό που πολλοί δεν έχουν κατανοήσει και κυρίως αυτοί που κράζουν την τέχνη είναι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει ότι η τέχνη έχει δημιουργηθεί για να προκαλεί συναισθήματα και σκέψεις και όχι τόσο το πώς τα προκαλεί.

_MG_9419 _MG_9407 _MG_9405 _MG_9383 _MG_9359

Στην χώρα μας υπάρχει κοινό που ακολουθεί αυτό που παρουσιάζεις;
Yπάρχουν αρκετοί μάγοι στην Ελλάδα μπορώ να σου πω. Γνωρίζω περίπου εκατό επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες μάγους. Υπάρχει ένα κοινό που παρακολουθεί παραστάσεις είναι μεν μικρό, δεν συγκρίνεται με το κοινό που πηγαίνει στα σκυλάδικα κάθε Σάββατο βράδυ, αλλά έχει αποδειχτεί μέσα από πετυχημένες παραστάσεις πως όταν υπάρχει καλό marketing και ένα πολύ καλό show, το κοινό θα πάει να το παρακολουθήσει. Όταν ήρθε για παράδειγμα o Coperfield η παράστασή του ήταν γεμάτη στο Τae Kwon Do, το οποίο είναι τεράστιο. Η τέχνη της τράπουλας είναι μια πολύ καινούργια τέχνη περίπου 50-60 ετών. Όπως καταλαβαίνεις, 50 χρόνια για μια τέχνη είναι σαν να μιλάμε για ένα παιδί 10 ημερών. Θα δούμε την εξέλιξή της. Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα επαγγελματικό show το οποίο να είχε μόνο κινήσεις επιδεξιότητας με τράπουλα. Πολλές φορές αλλάζω το show μου και μπορεί να δείξω κάτι που να μην έχει καθόλου μαγικά αλλά μόνο κινήσεις με τράπουλα και βλέπω μια θετική ανταπόκριση από το κοινό. Αλλά, γενικά, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κοινό -για να είμαι ειλικρινής.

Θα έλεγες πως έχεις πάντα έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι σου κάθε φορά που κάνεις ένα show;
Aν σου πω πως κάθε μέρα που βγαίνω από το σπίτι μου έχω πάντα μαζί μου μια τράπουλα η οποία έχει τέσσερις άσσους νομίζω σε έχω καλύψει.

Πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που δημιουργείς με την τράπουλα;
Αισθάνομαι ότι εκφράζω ειλικρινά τον εαυτό μου. Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά όταν εκφράζεσαι μέσω σχημάτων, μέσω μιας οποιαδήποτε τέχνης, μπορείς να βγάλεις από μέσα σου το οτιδήποτε έχεις. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα, δεν έχεις περιορισμό στην έκφρασή σου, κάνεις αυτό που σου αρέσει, σε ταξιδεύει και σε κάνει να αισθάνεσαι δημιουργικός.

_MG_9426 _MG_9364 _MG_9361 _MG_9359 _MG_9354 _MG_9349 _MG_9345 _MG_9337

Έχεις κάποιο μήνυμα για τα άτομα που ίσως θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη που εσύ ασχολείσαι;
Αρχικά θέλω να τους πω να μην φοβούνται κάτι νέο και ίσως κάτι που θεωρούν δύσκολο. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και να θυμούνται τα λόγια ενός Γάλλου δημιουργού του Ρακίνα όπως τα θυμάμαι και εγώ συνέχεια: Ο «πρωταρχικός κανόνας της τέχνης είναι να προκαλεί ευχαρίστηση και συγκίνηση. Όλοι οι άλλοι κανόνες έχουν γίνει για να τηρείται αυτός ο πρώτος κανόνας».

www.facebook.com/george.themagician?fref=ts Facebook

Κείμενο και φωτογραφίες: Vanity Photo Mind