Πολλά λέγονται για την ιδανική διατροφή του ανθρώπου. Αυτό που έχω καταλάβει τα τελευταία 15 χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα αυτό είναι ότι υπάρχει μια μανία του ανθρώπου να ξοδεύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να αποδείξει ότι είναι ανώτερος από την φύση, δηλαδή για να χαλάσει αυτό που είναι ήδη τέλειο. Αντί να είμαστε υπηρέτες των κυττάρων μας και να τους δίνουμε αυτό που χρειάζονται, έχουμε γίνει δούλοι της λαιμαργίας του ουρανίσκου. Σφαγές, αίματα, μαγειρέματα, κάπνισμα, αλκοόλ, χημικά σε ένα σώμα που το μόνο που ζητά είναι αγάπη και αυτοσεβασμός. Αντί να φάμε το μήλο απ’ το δέντρο το κάνουμε μηλόπιτα και αντί να αφήσουμε τα ζώα να ζήσουν ελεύθερα στην φύση τα κάνουμε στιφάδο.

1604

Σας προσκαλώ, λοιπόν, σε ένα μαγικό ταξίδι φυσικών γεύσεων, χρωμάτων και ανακαλύψεων που θα βελτιώσει την ψυχοσωματική και νοητική υγεία φέρνοντας χαρά και ομορφιά στην καθημερινή μας ζωή. Παρακάτω αναφέρονται 16 χρυσοί οδηγοί για μια ανθρώπινη απλή φυσική διατροφή. Στην υγειά μας..

*Το αγνό νερό των πηγών είναι μία άριστη φυσική τροφή.

*Η φυσική διατροφή αφορά μόνο φυσικές τροφές.

*Η φυσική τροφή για τον άνθρωπο είναι τα φυτά. Αν εξαιρέσουμε το γάλα μιας υγιούς μητέρας και το αγνό μέλι, οποιαδήποτε άλλη τροφή δεν είναι φυτική προκαλεί μικρά ή μεγάλα, άμεσα, ή έμμεσα προβλήματα στον οργανισμό.

*Η φυσική τροφή είναι ανεπεξέργαστη και αμαγείρευτη, όπως την προσφέρει απλόχερα η φύση.

*Η καλή πολτοποίηση στο στόμα είναι απαραίτητη διότι εκεί συντελείται το σημαντικότερο μέρος της πέψης της φυσικής τροφής.

*Η φυσική τροφή δεν περιέχει χημικά φάρμακα (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα, μυκητοκτόνα) ή χημικά λιπάσματα.

*Η φυσική τροφή είναι αυτή που μεγαλώνει στην εποχή της χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις με θερμοκήπια.

*Όσο πιο φρέσκα τα τρόφιμα, τόσο πιο καλή τροφή αποτελούν για τον άνθρωπο. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο χάνουν την φυσική τους δύναμη, άλλα πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά.

*Η φυσική τροφή θα πρέπει να καταναλώνεται ώριμη, διότι μόνο τότε μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να την χωνέψει άρτια και να αφομοιώσει το μέγιστο της φυσικής της δύναμης.

*Όσο πιο τοπικές είναι οι φυσικές τροφές που καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο βοηθούν το σώμα μας να προσαρμοστεί στον τόπο που ζούμε.

*Όσο πιο απλό το γεύμα τόσο πιο αποδοτική η αφομοίωση και τόσο πιο γαλήνιος ο νους. Όταν αναμειγνύουμε πάνω από 3 φυσικές τροφές η πέψη αρχίζει να γίνεται πιο περίπλοκη για τον οργανισμό.

*Όταν τρώμε μόνο αν πεινάμε πραγματικά το πεπτικό μας σύστημα προλαβαίνει να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί ενώ ο οργανισμός μπορεί να κατευθύνει την ενέργεια που εξοικονομεί σε άλλα συστήματα που έχουν ανάγκη, όπως π.χ. ο εγκέφαλος.

*Οι γλυκές φυσικές τροφές είναι καλό να μην αναμειγνύονται με τις ‘αλμυρές’ αλλά να καταναλώνονται σαν ξεχωριστό γεύμα, διότι η διαδικασία της πέψης τους είναι πιο γρήγορη και διαφορετική. Ο σωστός συνδυασμός των τροφών έχει μεγάλη σημασία στην φυσική διατροφή.

*Όταν τρώμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι βιώνουμε την μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση και την καλύτερη δυνατή αφομοίωση της φυσικής τροφής.

*Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σύμφωνα με τον ημερήσιο κύκλο του ηλιακού φωτός. Το κύριο γεύμα είναι καλό να πραγματοποιείται όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του και μετά την δύση του η πέψη είναι καλό να αποφεύγεται.

*Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε. Η φυσική διατροφή είναι ένα μέσο και όχι αυτοσκοπός. Είναι καλό να έχουμε σαν στόχο να αφιερώνουμε τον λιγότερο δυνατό χρόνο στην φυσική διατροφή έχοντας λάβει τα μέγιστα οφέλη.

1609 1603nnnn 1602

facebook.com/natural.human.nutrition

Του HolyMustache

Ο Holy Mustache κάνει για ένα Σαββατοκύριακο guest editing στο greka.lifo.gr.