Πολύ πριν εμφανιστούν οι ουρανοξύστες και τα πολυόροφα κτίρια, οι άνθρωποι της φυλής Korowai σε ένα απομονωμένο νησί της Νέα Γουινέας -που αποτελεί μέρος του τροπικού δάσους της Ινδονησίας- αγνάντευαν τον κόσμο από ψηλά, τόσο ψηλά που σε πιάνει ίλιγγος και αν έχεις υψοφοβία σου κόβονται τα πόδια. Μέσα σε μία από τις πιο ανεξερεύνητες ζούγκλες του κόσμου φτιάχνουν τα σπίτια τους ψηλά στα δέντρα και ζουν εκεί μαζί με τα κατοικίδιά τους, συνήθως καμιά δεκαριά άτομα σε κάθε σπίτι. Μέχρι το 1970 αγνοούσαν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο εκτός από τους γείτονές τους και μέχρι πρόσφατα τους θεωρούσαν κανίβαλους που τρώνε τα παιδιά τους σε πρωτόγονες τελετουργίες. Το 2011 το BBC έκανε ένα ντοκιμαντέρ γι’ αυτούς και για τον τρόπο που φτιάχνουν τα σπίτια τους στις κορυφές πανύψηλων δέντρων, διαλύοντας κάθε μύθο για την ανθρωποφαγία και τις φήμες που τους έκαναν τρομακτικούς για πολλά χρόνια.

721x482xkorowai-tree-house2.jpg.pagespeed.ic.5lBPhVQI-X korowaitribetreehouses1

Ζουν ψηλά για να προστατευτούν από τα κακά πνέυματα, τις καταστροφικές πλημμύρες και τα τσιμπήματα των κουνουπιών ή τα σμάρια των εντόμων που κάνουν ανυπόφορη τη ζωή στη ζούγκλα και μεταδίδουν αρρώστιες όπως η ελονοσία. Zουν ψηλά εδώ και χιλιάδες χρόνια, κι έχουν κάνει το σκαρφάλωμα μέρος του DNA τους. Άντρες, γυναίκες και παιδιά ανεβοκατεβαίνουν τα δεκάδων μέτρων δέντρα με τρομερή άνεση και πηγαινοέρχονται από το ένα κλαδί στο άλλο με μεγάλη ευκολία. Στο ντοκιμαντέρ κάποιος λέει ότι από όλα τα χρόνια που υπάρχει μόνο ένας έχασε τη ζωή του επειδή έπεσε από το τεράστιο ύψος. Και αν προσέξεις λίγο πριν τελειώσει το βίντεο, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά τα όριά τους. Παρόλα αυτά είναι τρομακτικό να ζεις σε τόσο μεγάλο ύψος.

Δεν είναι όλα τα σπίτια τόσο ψηλά, υπάρχουν και κάποιοι που τα χτίζουν πάνω σε ψηλούς πασσάλους σε ύψος 8 με 12 μέτρα, με έναν σκαλιστό κορμό για σκάλα. Πάλι όμως σκαρφαλώνουν. Κι αν το σπίτι δεν πιάσει φωτιά [επειδή έχουν και εστία με μονίμως αναμένη φωτιά στο κέντρο του] μπορεί να τους εξυπηρετήσει μέχρι και πέντε χρόνια. Μετά φτιάχνουν άλλο.

721x480xkorowai-tree-house3.jpg.pagespeed.ic.ZwrPh476-8 640x949xkorowai-tree-house6.jpg.pagespeed.ic.sHCkc8tXP7 721x495xkorowai-tree-house5.jpg.pagespeed.ic.yVPJhw7VGU

Η σαπουνοπερική ιστορία του μικρού αγοριού που ζήτησε βοήθεια επειδή θα τον έτρωγαν οι άνθρωποι της φυλής του πριν από μερικά χρόνια είναι περισσότερο ένα κατασκεύασμα των καναλιών της τηλεόρασης και μια φάρσα που διαδίδουν διάφορες φυλές για να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου [άρα και ο τουρισμός στην περιοχή]. Έτσι δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές και κυρίως άνθρωποι που αναζητούν την περιπέτεια σπεύδουν για να ερευνήσουν τι συμβαίνει.

Κάπως έτσι έγινε και το παρακάτω ντοκιμαντέρ:

Σήμερα στα δέντρα της περιοχής ζουν περίπου 3000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι έχουν φύγει για να ζήσουν στον πιο σύγχρονο κόσμο και είναι ζήτημα μιας γενιάς να εξαφανιστούν εντελώς τα δεντρόσπιτα.

Οι φωτογραφίες είναι του George Steinmetz